Drottning Silvia delade ut priser till alzheimerforskare

Nyhet: 2018-04-18

Michael Schöll och Ingmar Skoog, båda forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har mottagit forskningspriser från Alzheimerfonden. Det skedde vid en högtidlig diplomeringsceremoni på Kungliga slottet de 18 april med Drottning Silvia som prisutdelare.

Ingmar Skoog är professor, psykiatriker och föreståndare på Centrum för Åldrande och Hälsa (AgeCap), vid Göteborgs universitet. Han fick ”Alzheimerfondens stora forskningspris” på 2,5 miljoner kronor, för sin åldersrelaterade studie där han undersöker hur markörer för Alzheimers sjukdom i ryggvätska är relaterade till hjärnans biologiska process hos 70-åringar som inte utvecklat demens.

– Det kändes verkligen roligt att få det stora forskningspriset och forskningsanslaget. Priset innebär att vi kan upptäcka olika sätt att förebygga demenssjukdomar och kan även leda till att vi hittar ledtrådar till nya behandlingsmöjligheter, säger Ingmar Skoog i en pressrelease från Alzheimerfonden.

Den andra pristagaren var Michael Schöll, 38 år, vid Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine. Han tog emot ”Drottning Silvias pris till en ung alzheimerforskare”. Priset får han för sin medicinska avbildningsteknik som ska kunna identifiera hjärnans sjukdomsprocesser.

Priset instiftades 2014 och går varje år till en lovande forskare inom demensområdet, som är under 40 år. Prissumman uppgår till 125 000 kronor.

– Jag känner mig väldigt hedrad över att ha tilldelats detta betydelsefulla pris. Min grupp och jag studerar tidiga förändringar i hjärnan som är associerade med en senare utveckling av Alzheimers sjukdom bland annat med hjälp av en hjärnavbildande metod som heter positronemissionstomografi. Vi kommer att kombinera nya metoder som att mäta synaptisk densitet i kombination med etablerade mått på Alzheimerrelaterad patologi i den levande hjärnan i olika kohorter med varierande riskprofiler för att utveckla Alzheimers sjukdom, säger Michael Schöll.

∙ Minst 160 000 människor i Sverige är drabbade av någon form av demenssjukdom. Alzheimers sjukdom är den vanligaste.
∙ Var tredje sekund insjuknar någon i världen i en demenssjukdom.
∙ Enligt WHO befaras antalet drabbade ha trefaldigast till år 2050.
∙ Inget botemedel finns och dödligheten är hundra procent.

Källa: Alzheimerfonden

Kontakt: Michael Schöll och Ingmar Skoog