Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Carin Mannheimer en av fem hedersdoktorer vid Sahlgrenska akademin

Nyhet: 2011-05-10

Dramatikern Carin Mannheimer, medicinjournalisten Vanna Beckman och Njurförbundets ordförande Håkan Hedman blir alla hedersdoktorer vid Sahlgrenska akademin. Även två framstående medicinska forskare får utnämningen: professor Jeffrey I Gordon, för sina insatser inom gastroenterologi och metabolism, samt professor Andreas Tzakis, för innovativa bidrag inom transplantationskirurgi.

– Våra hedersdoktorer är sådana personer som antingen direkt haft stor betydelse för vår forskning eller utbildning, eller som bidragit till kunskapsbildning inom vårt område. Vi vill också uppmärksamma personer som på något annat sätt gjort sig förtjänta av en doktorstitel genom insatser inom vår fakultets intresseområden, säger Olle Larkö, dekanus vid Sahlgrenska akademin.

Carin Mannheimer utnämns till hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin för att hon i sin gärning som regissör, dramatiker och författare visat på kunskapen om den åldrande människan och uppmärksammat vikten av en god vård där individen är i fokus. Ett synsätt som Sahlgrenska akademin delar och som helt är i linje med utvecklingen inom vårdvetenskap.

Vanna Beckman utnämns till hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin för hennes gärning som medicinjournalist och författare vilken inneburit att såväl vanliga psykiatriska tillstånd som ovanliga syndrom beskrivits och levandegjorts för lekmän samt belyst anhörigas situation, liksom pedagogiskt behandlingsarbete och självförståelse. Hennes journalistiska gärning har varit till betydande gagn för Sahlgrenska akademin, och har i hög grad samma mål som den forskning inom de aktuella områdena som bedrivs vid fakulteten.

Håkan Hedman utnämns till hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin för hans insatser för patientföreningen för njursjuka och utvecklingen av Njurförbundet till en mogen och bra organisation som arbetar i nivå med forskningen och sjukvården, såväl Sahlgrenska akademin som Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Håkan Hedman är även ordförande i Stiftelsen Professor Lars-Erik Gelins Minnesfond, som varje år delar ut mellan 600 000 och 800 000 kronor till forskning och stipendier inom transplantationsområdet.

Professor Jeffrey I Gordon, Washington University, utnämns till hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin för hans erkänt stora bidrag till forskningen inom gastroenterologi, mikrobiologi och metabolism, och för att han har samarbetat med svenska forskare inom såväl akademi som industri under snart 20 år och därmed starkt bidragit till Sahlgrenska akademins och regionens utveckling.

Professor Andreas Tzakis, University of Miami, utnämns till hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin för hans innovativa bidrag till både forskning och klinik inom transplantationskirurgi. Samarbetet med Sahlgrenska akademin har bland annat resulterat i tarm- och multiorgantransplantationsprogrammet i Göteborg, utbildning av studenter och specialister och det nu pågående arbetet att föra uterustransplantation från experiment till klinik.

I början på nästa vecka finns bilder på hedersdoktorerna att ladda ner från Göteborgs universitets bilddatabas, http://bildbank.gu.se/.

 

AV:
elin.lindstrom@sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?