Blodprov identifierar hjärnskada vid hjärnskakning i ishockey

Nyhet: 2014-03-13

Redan halvvägs in i förra årets säsong hade 35 av 288 spelare i Svenska Hockeyligan drabbats av en hjärnskakning. Forskare vid Sahlgrenska akademin, som kartlagt samtliga spelare i Hockeyligans tolv klubbar, har nu tagit fram en metod som redan en timma efter skadan visar hur svår hjärnskakningen är, om det finns risk för långvariga symtom och ungefär när spelaren kan vara tillbaka i spel.

Bara mellan september och december säsongen 2012/2013 drabbades 35 av 288 spelare i Svenska Hockeyligan av en hjärnskakning – i tre fall så allvarlig att spelaren blev medvetslös.

Det visar forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, som i samarbete med Luleå Tekniska Universitet följt och undersökt samtliga spelare i svenska högstaligan.

Förhöjda nivåer markerar hjärnskada

Målet med den unika studien har varit att hitta säkrare metoder för att diagnostisera sportrelaterade hjärnskador, och att få ett bättre underlag för beslut om när spelaren kan återkomma i spel.

I studien fick de spelare som drabbades av hjärnskakning lämna upprepade blodprover, direkt efter hjärnskakningen och under de följande dagarna. Resultaten jämfördes med försäsongsprover från två kompletta lag. På så sätt kunde professor Henrik Zetterberg och hans kollegor visa att ett särskilt nervcellsprotein, kallat tau, vid förhöjda nivåer i blodet är en markör för hjärnskada.

Förutsäger återkomst i spel

Genom att mäta tau-nivåerna i ett vanligt blodprov kunde forskarna redan en timma efter skadan tala om hur svår hjärnskakningen var, och med hög säkerhet förutsäga vilka spelare som fick långvariga symptom och därmed behövde vila längre.

–Inom ishockey och andra kontaktsporter är det vanligt med upprepade hjärnskakningar, där hjärnan inte läkt färdigt efter den första smällen. Denna typ av skada är särskilt farlig, men det har saknats metoder för att följa hur en hjärnskakning hos en idrottsutövare läker, säger Henrik Zetterberg.

Internationellt idrottsproblem

Henrik Zetterberg hör till världens ledande hjärnforskare och har under många år och i åtskilliga studier forskat kring hjärnskakningar inom idrotten. De nya rönen är enligt Zetterberg inte bara relevanta för ishockey, utan för alla sporter där man riskerar huvudskador.

–I kontaktsporter som ishockey, boxning och amerikansk fotboll är hjärnskakningarna ett växande internationellt problem. Insatsen för den enskilde idrottsutövaren är hög, och listan på spelare som tvingats sluta med livslånga men blir allt längre, säger Henrik Zetterberg:

–Vi hoppas att metoden ska utvecklas till ett kliniskt verktyg för klubbläkare och andra aktiva inom idrottsmedicin, och användas som underlag i beslutet om hur länge spelaren bör vila efter en smäll mot huvudet. Den skulle även kunna användas generellt inom akutsjukvården för att diagnostisera hjärnskada vid hjärnskakning oavsett hur den inträffat, säger Henrik Zetterberg.

Till nytta direkt på arenan

Yelverton Tegner, forskare vid Luleå tekniska universitet och läkare för bland annat Luleå Hockey och svenska damlandslaget i fotboll, är positiv:

– Vårt mål är att ha ett fungerande kit som kan användas för diagnostik ute på sjukhusen, och kanske också vid rinkside på idrottsarenor omedelbart när någon fått hjärnskakning, säger han.

Studien har genomförts i samarbete med forskare vid Luleå tekniska universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och det amerikanska bioteknikföretaget Quanterix Corporation.

Artikeln Blood biomarkers for brain injury in concussed professional ice hockey players publiceras online i JAMA Neurology den 13 mars.

Länk till tidskriften

Kontakt:
Henrik Zetterberg, professor vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska akademin
henrik.zetterberg@gu.se

Pashtun Shahim, doktorand vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska akademin
pashtun.shahim@neuro.gu.se

YelvertonTegner, läkare Luleå Hockey och professor vid Luleå tekniska universitet
yelverton.tegner@ltu.se