Behandling med akupunktur ger mer regelbunden menstruation

Nyhet: 2013-03-08

Hos kvinnor med hormonstörningen PCOS kan behandling med akupunktur ge mer regelbunden menstruation och ägglossning. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

Polycystiskt ovariesyndrom, PCOS, är den vanligaste hormonella och metabola störningen bland kvinnor i reproduktiv ålder och drabbar mellan fem och tio procent av alla kvinnor. PCOS beror på högre nivåer av det manliga könshormonet testosteron, vilket kan ge både oregelbunden eller helt utebliven ägglossning, okänslighet för insulin och en högre risk att utveckla övervikt och fetma.

God effekt av akupunktur

Doktoranden Julia Johansson vid Sahlgrenska akademin visar i sin avhandling att behandling med akupunktur kan ha en god effekt för drabbade kvinnor.

Julia Johansson har i sin avhandling undersökt 28 kvinnor som fick akupunktur med en grupp som inte behandlades. Resultaten visar att gruppen som fick akupunktur hade en högre ägglossningsfrekvens under behandlingsperioden och lägre nivåer av det manliga könshormonet.

Förbättrar glukostoleransen

I en fördjupad studie på råttor kunde Julia Johansson och hennes kollegor sedan visa att akupunktur genom elektrisk stimulering leder till ett förändrat uttryck av proteiner i hjärnan som bland annat är med och styr ägglossningen.

–Vi kan också visa att akupunktur med elektrisk stimulering av nålarna normaliserar en låg insulinkänslighet, och att manuell akupunktur förbättrar glukostoleransen hos råttor, säger Julia Johansson.

Inga botemedel

De läkemedel som idag finns för kvinnor med PCOS är främst inriktade på att lindra symptom då det ännu inte finns något botemedel. Många läkemedel har dessutom negativa biverkningar.

–Det är viktigt att understryka att resultaten avseende akupunkturens effekt för bättre insulinkänslighet bör undersökas vidare hos kvinnor med PCOS. Men akupunktur har få biverkningar, och de positiva effekter vi ser antyder att akupunktur kan vara en effektiv behandlingsmetod för många kvinnor med PCOS, säger Julia Johansson.

Avhandlingen Polycystic ovary syndrome - Effect of acupuncture on insulin resistance and neuroendocrine function försvarades torsdagen den 28 februari.

Länk till avhandling

Kontakt:
Julia Johansson, doktorand vid institutionen för neurovetenskap, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet
julia.johansson@neuro.gu.se
031 786 3536

Handledare: Elisabet Stener-Victorin, elisabet.stener-victorin@neuro.gu.se, 031 7863557, 0705643655