Länkstig

Podtips: Tomas Bergström ger den breda bilden av det nya coronaviruset

Publicerad

Grundforskning och ämnesöverskridande samarbeten med veterinärvirologer kan få en avgörande betydelse för forskningen om det nya coronaviruset. Tomas Bergström, professor i mikrobiologi, sätter viruset och sjukdomen covid-19 i ett större sammanhang i senaste avsnittet av podden Akademiliv.

Foto på Tomas BergströmForskare vet idag inte exakt hur det går till när coronavirus binder in till celler och förökar sig, och om vi får fram sådan kunskap kan det bli möjligt att ta fram antivirala läkemedel som hämmar virusets replikation, något som visat sig vara framgångsrikt för flera andra virus, bland annat herpes och hepatit c, berättar Tomas Bergström:

– På längre sikt är det grundforskningen som spelar en avgörande roll. Vi vet idag lite om coronavirus, och de som vet mest är veterinärvirologer, eftersom boskap som kor och grisar kan drabbas av svåra coronainfektioner. Där finns möjliga forskningssamarbeten att utforska.

Det pågår nu diskussioner bland virologer i Sverige för att se om det går att enas kring några enskilda forskningsspår att samarbeta kring.

Redan har flera vetenskapliga manuskript om det nya coronaviruset publicerats, men kvaliteten på dessa studier varierar, menar Tomas Bergström. Han är kritisk till att flera tidskrifter snabb publicerar resultat utan den sedvanliga kollegiala granskningen.

Podden är inspelad onsdag 25 mars. Intervjuar gör kommunikatörerna Margareta Gustafsson Kubista och Elin Lindström.

Hör samtalet med Tomas Bergström i Akademiliv

Akademiliv på Soundcloud