Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Skydda patienterna - skrota den klassiska ronden"

Nyhet: 2017-04-17

Sjukvårdens ronder måste skrotas för att skydda patienterna. Det hävdar Jan Lötvall, professor vid Sahlgrenska akademin, som vill ha ny fart på diskussionen om integritet i vården. På DN Debatt berättar han om sina egna erfarenheter som patient.

Jan Lötvall är läkare och professor i klinisk allergologi, men när han nu ger sig in i debatten är utgångspunkten delvis en annan. Han skriver utifrån upplevelserna från en egen sjukhusvistelse i Göteborg.

I sängen intill på fyrsalen, med ett draperi emellan, ligger en nyopererad äldre kvinna. När ronden sveper in kan alla i rummet höra samtalet mellan henne och läkaren.

Kvinnan frågar om cancern spridit sig. Läkaren vill avvakta med besked tills någon närstående är på plats. Hon frågar igen och läkaren svarar till slut, aningen motvilligt, att ”Ja, så är det, men det kanske är bättre om vi pratas vid senare med någon anhörig närvarande”.

Samtalet fortsätter, kvinnans oro är uppenbar för alla i rummet, och enligt Jan Lötvall uppstår en situation som inte är värdig den i övrigt högkvalitativa vården.

– Jag tror egentligen att alla läkare som deltagit i rondverksamhet känner att det finns etiska problem med hur det kan gå till, och jag vill egentligen bara väcka frågan så att vi börjar tänka igenom det här lite bättre, för att hitta andra arbetsformer, säger han.

– Jag har skrivit artikeln som patient, med viss insikt om hur sjukvården fungerar. Jag tror inte att vi har brutit tillräcklig med den traditionella ronden, som har flera hundra års tradition. Den sitter för djupt i sjukvårdens rutiner och i sjukvårdskulturen, säger Jan Lötvall.

Länk till artikeln på DN Debatt. Epost till Jan Lötvall.

AV:

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2017-09-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?