OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!

"Nej till fler utbildningsplatser på sjuksköterskeprogrammet"

Nyhet: 2018-12-05

Sjuksköterskestudenter på kliniskt träningscenter vid Sahlgrenska akademin. Personerna på bilden har inget direkt samband med texten.

Diskussionen om platsantal och kvalitet på landets sjuksköterskeutbildningar tar nu ytterligare fart. I en debattartikel lyfter företrädare för Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet fram konsekvenser av volymökningar och sjunkande antagningspoäng.

I november samlades företrädare för sjuksköterskeutbildningar från 23 av 25 berörda lärosäten i landet till en nationell konferens i Göteborg. Mötet gav en samstämmig bild av att det inte längre går att utöka antalet utbildningsplatser om kvaliteten ska upprätthållas.

I ett debattinlägg i Dagens Medicin, se länk nedan, beskrivs de problem som uppstår när sjuksköterskebristen ska lösas med fler utbildningsplatser. Debattörerna lyfter också fram förslag på hur kvaliteten i utbildningen kan förbättras.

”Det råder stor samsyn mellan lärosätena om att kvalitet måste gå före kvantitet” skriver debattörerna. En av konferensens slutsatser är att färre antagna studenter troligen skulle leda till att en högre andel klarar hela utbildningen.

En av debattörerna är Inger Jansson, programansvarig för sjuksköterskeprogrammet vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska akademin:

– Nu hoppas vi på att få gehör för att sjuksköterskebristen inte kan lösas med fler utbildningsplatser. Utökningen medför att allt fler studenter inte klarar att uppnå utbildningens krav, vilket kräver stora resurser av lärosäten och vårdverksamhet som tillhandahåller VFU-platser, trots att antalet sjuksköterskor som utexamineras inte ökar i någon större omfattning, säger hon.

Debattartikel: ”Rungande nej till ännu fler studenter”

Nyhetstext: Lärosäten varnar för försämrad utbildning (kräver inlogg)

Bilder: Från kliniskt träningscenter (foto: Johan Wingborg) och porträttbild på Inger Jansson (foto: Malin Arnesson)