Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fredrik Bäckhed: Mer verkstad i forskningsfältet tarmflora och hälsa

Sambanden mellan tarmflora och hälsa eller sjukdom är väl belagda – nu gäller det att agera. Via kartläggning av tarmbakteriers arvsmassa hos över 1 700 patienter hoppas forskarna kunna utveckla nya behandlingar av diabetes typ 2.

– Vi vill ta reda på om den förändrade tarmfloran faktiskt kommer före sjukdomen och inte bara är en reflektion av den. Det är därför vi vill studera så många individer, och även se genom vilka mekanismer bakterierna påverkar sjukdomen, säger Fredrik Bäckhed, professor i molekylärmedicin vid institutionen för medicin, Göteborgs universitet.

Han beskriver det lyft som forskningsfältet står inför, och som möjliggörs av de nya resurserna. Det handlar om att gå från studier som berättar om samband, till att vetenskapligt testa om diabetes typ 2 kan stoppas eller lindras genom tillskott av bra tarmbakterier, probiotika.

Vägen dit går via forskning om vad tarmflorans sammansättning eventuellt kan avslöja innan sjukdomen bryter ut, och via kartläggningar av molekylära och genetiska mekanismer bakom tarmflorans påverkan på sjukdomen.

Att diabetes typ 2 står i fokus beror på att den är en central del av sjukdomarna i metabola syndromet, som också omfattar fetma, lever- och hjärt-kärlsjukdom. I vissa avseenden driver typ 2-diabetes också utvecklingen av de övriga.

Sjukdomarna i metabola syndromet kunde tidigt kopplas samman med tarmflorans sammansättning. Försök på bakteriefria möss har visat att tarmfloran kan vara en direkt bidragande faktor till metabola syndromet.

– Om vi kan förhindra uppkomsten av typ 2-diabetes eller lindra symptomen kan vi kanske förhindra hjärt-kärlsjukdom i längden och förbättra människors hälsa, konstaterar Fredrik Bäckhed.

Projektanslag: 43,2 miljoner kronor

 

FOTO: Johan Wingborg/GU

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2017-09-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?