Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Health Metrics Seminar

Högre seminarium

Hälsometris seminarieserie -
En inbjuden talare håller ett föredrag med tema inom hälsoekonomi eller statistik.

Tema: Statistik

Titel:
Icke-linjära mixed effects modeller och dynamiska system

Sammanfattning:
I många sammanhang kan vi inte direkt mäta de variabler som vi är intresserade av. I stället använder vi en (matematisk) modell som översätter mätdata till storheter som vi är intresserade av (modellens parametrar). Till exempel kan vi mäta kroppsvikt hos försöksmöss varje vecka under 8 veckor (8 mätningar per mus) under två olika dieter. I stället jämföra grupperna vid varje tidpunkt kan vi skapa en parameteriserad model för kroppsvikt tex w_i(t)=a_i*(1-exp(-k_i*t)), där a_i och k_i är den assymptotiska maxvikten respektive tillväxthastigheten hos en mus ¿i¿.

Vidare kan vi göra antaganden om fördelningen hos dessa parameterar. Istället för att skatta paret (a_i,k_i) för alla individer i de två grupperna så kan vi göra antaganden om att dessa är dragna ur en sannolikhetsfördening och istället skatta parametrarna för denna fördelning.

Kombinationen av dessa (icke-linära modeller och mixed effects modeller) kallas NLME och kan användas för att skatta populationsparametrar för modellen.

Specifikt skall vi se hur NLME fungerar när den icke-linjär modellen är lösningar till dynamiska system som används för att studera blodfetter.

Välkomna!

Föreläsare: Dr Martin Adiels, Enheten för hälsometri

Datum: 2017-08-16

Tid: 10:30 - 11:30

Kategorier: Forskning

Plats: Medicinaregatan 18G, 3rd floor, Skagerak

Evenemangslänk: Läs mer om Health Metrics Seminar

Kontaktperson: Ulf Strömberg

Sidansvarig: Elin Lindström Claessen|Sidan uppdaterades: 2016-08-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/evenemang/?eventId=70136495254
Utskriftsdatum: 2018-01-18