Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Health Metrics Seminar

Högre seminarium

Hälsometris seminarieserie -
En inbjuden talare håller ett föredrag med tema inom hälsoekonomi eller statistik.

Tema: Statistik

Titel:
Icke-linjära mixed effects modeller och dynamiska system

Sammanfattning:
I många sammanhang kan vi inte direkt mäta de variabler som vi är intresserade av. I stället använder vi en (matematisk) modell som översätter mätdata till storheter som vi är intresserade av (modellens parametrar). Till exempel kan vi mäta kroppsvikt hos försöksmöss varje vecka under 8 veckor (8 mätningar per mus) under två olika dieter. I stället jämföra grupperna vid varje tidpunkt kan vi skapa en parameteriserad model för kroppsvikt tex w_i(t)=a_i*(1-exp(-k_i*t)), där a_i och k_i är den assymptotiska maxvikten respektive tillväxthastigheten hos en mus ¿i¿.

Vidare kan vi göra antaganden om fördelningen hos dessa parameterar. Istället för att skatta paret (a_i,k_i) för alla individer i de två grupperna så kan vi göra antaganden om att dessa är dragna ur en sannolikhetsfördening och istället skatta parametrarna för denna fördelning.

Kombinationen av dessa (icke-linära modeller och mixed effects modeller) kallas NLME och kan användas för att skatta populationsparametrar för modellen.

Specifikt skall vi se hur NLME fungerar när den icke-linjär modellen är lösningar till dynamiska system som används för att studera blodfetter.

Välkomna!

Föreläsare: Dr Martin Adiels, Enheten för hälsometri

Datum: 2017-08-16

Tid: 10:30 - 11:30

Kategorier: Forskning

Plats: Medicinaregatan 18G, 3rd floor, Skagerak

Evenemangslänk: Läs mer om Health Metrics Seminar

Kontaktperson: Ulf Strömberg

Sidansvarig: Elin Lindström Claessen|Sidan uppdaterades: 2016-08-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?