Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aktuellt i forskningen

 

Forskningsnyheter

 • Mässlingen genom århundradena - en krönika om "Det lilla eländet"

  [2018-01-17] KRÖNIKA: Det utbrott av mässling som just nu pågår i Göteborg är det största på många år, men det är ingenting mot de epidemier sjukdomen orsakat genom historien. Henrik Sjövall professor i medicin på Sahlgrenska akademin, påminner oss om varför det är så viktigt att det finns ett gott grundskydd i befolkningen mot sjukdomar som mässlingen.

 • Långvariga gångproblem hos höftledsopererade

  [2018-01-16] Höftledsopererade upplever ofta att de har en problemfri gång - men en del går i själva verket relativt dåligt även långt efter operation. Forskning vid Sahlgrenska akademin sätter fokus på hur avancerad rörelseanalys kan förbättra för patienterna.

 • Utbildning och inkomst avgör om kvinnor lämnar cellprov

  [2018-01-11] Bilden av att utlandsfödda kvinnor i Sverige oftare uteblir från gynekologisk cellprovskontroll behöver nyanseras. En studie från Sahlgrenska akademin, publicerad i tidskriften PLOS One, klargör att utlandsfödda kvinnor deltar i samma utsträckning som svenskfödda med motsvarande utbildningsnivå och inkomst.

 • Genvariant bidrar till förkortad livslängd hos alkoholberoende

  [2018-01-02] I en 18-årsuppföljning av patienter med svårt alkoholberoende fann forskare vid Göteborgs universitet att en speciell genvariant bidrog till att ytterligare reducera den redan markant förkortade medellivslängden i gruppen. Män som bar på den speciella genvarianten hade allra kortast överlevnad.

 • Läkemedel mot benskörhet kan ge sämre egen reparationsförmåga

  [2017-12-28] En av de vanligaste läkemedelsbehandlingarna vid benskörhet ger upphov till en tidigare okänd kristallbildning i benens celler, visar en studie vid Sahlgrenska akademin. Upptäckten kan vara viktig för förståelsen av läkemedels påverkan på benkvaliteten.

Visa fler nyheter...

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2017-11-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/
Utskriftsdatum: 2018-01-20