Aktuellt i forskningen

• Genvarianter kan påverka återhämtning efter stroke

[2019-03-20] Dina gener kan ha betydelse inte bara för risken att drabbas av stroke, utan sannolikt även för hur bra du sedan återhämtar dig. I ett internationellt samarbete har forskare vid bland andra Göteborgs universitet för första gången identifierat vanliga genvarianter som är kopplade till förmågan att återhämta sig efter ischemisk stroke.

• Nedsatt insulinkänslighet vanligt bland förskolebarn med övervikt

[2019-03-12] Redan i sexårsåldern drabbas barn med övervikt och fetma av nedsatt insulinkänslighet, blodfettsrubbning och högt blodtryck. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin. Om barnen inte får hjälp innebär det en kraftigt ökad risk att senare i livet utveckla diabetes typ 2 och andra hjärt-kärlsjukdomar.

• Aishe Sarshad tog emot fint pris för kvinnliga forskare

[2019-03-08] Aishe Sarshad har fått The L'Oréal-UNESCO For Women in Science Award, ett pris som delas ut till två unga kvinnliga forskare i Sverige varje år. Aishe är sedan i höstas forskare på avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi, där hon nu etablerar en forskningslinje som kombinerar RNA-biologi med stamcellsbiologi.

• Ökad risk för psykisk ohälsa om ens mamma vårdats för infektion under graviditeten

[2019-03-07] Risken för autism och depression hos en person ökar om hens mamma under graviditeten vårdats på sjukhus med en infektion. Det visar en stor svensk observationsstudie på närmare 1,8 miljoner barn.

• Även mindre dos kolesterolsänkande skyddar vid typ 2-diabetes

[2019-03-06] Risken för hjärt-kärlsjukdom och död hos personer med typ 2-diabetes minskar om de faktiskt tar de kolesterolsänkande läkemedel som ordinerats. Forskning visar dock att riskerna dämpas även om de inte tar full dos.