Aktuellt i forskningen

• Första svenska transplantationen av livmoder från avliden donator

[2020-02-17] Det svenska teamet bakom forskningen kring livmodertransplantationer har för första gången genomfört en transplantation med livmoder från avliden donator. Ingreppet skedde utan komplikationer och mottagaren mår bra.

• Algoritm lär sig diagnostisera genetisk sjukdom

[2020-02-14] Genom att träna en algoritm med hjälp av patientdata har nu forskare vid Göteborgs universitet, tillsammans med forskare från Portugal, hittat ett sätt att uppskatta sannolikheten för om en patient lider av en vanlig genetisk sjukdom eller inte.

• Slamspridning på åkrar medför inte ökad risk för antibiotikaresistens

[2020-02-10] Antibiotikarester i rötslam från reningsverk tycks inte bidra till ökad antibiotikaresistens när slammet sprids på åkermark, visar en studie från Göteborgs universitet.

• Avloppsvatten som mätare på hur sjuka eller friska vi är

[2020-02-06] Forskningen har tagit henne från Magle avloppsvåtmark i Hässleholm till Maputo Bay i Moçambique - för att titta närmare på tarmbakteriers spridning från människa till djur. Nu disputerar mikrobiolog Stina-Mina Ehn Börjesson vid Göteborgs universitet.

• Svårt bestämma tid för övergångsåldern hos var tredje kvinna

[2020-02-06] Passerat klimakteriet eller inte? Hos mer än var tredje 50-årig kvinna ger kroppen inget klart svar på den frågan, visar en studie från Göteborgs universitet. Orsaken är ökad användning av hormonspiral och p-piller.

• Rapport om pappors drickande och skador på barn

[2020-02-05] Även blivande pappors alkoholvanor står i fokus i en rapport om alkohol, graviditet och spädbarns hälsa som nu väcker uppmärksamhet på flera håll, bland annat via media och i ett seminarium i riksdagen. Här kan du ta del av rapporten i sin helhet.

• Professor Mikael Landén vinnare av Årets artikel

[2020-01-29] Mikael Landén, professor i psykiatri på Göteborgs universitet är en av vinnarna i Årets artikel i Läkartidningen 2019. Han tar hem segern i en av sex kategorier - kommentar - för en artikel om tillströmningen av unga patienter med könsdysfori.