Aktuellt i forskningen

• Nationell studie om covid-19 och graviditet

[2020-05-28] Hur påverkas graviditet och fosterutveckling av covid-19, och vad händer med hälsan hos mamma och barn efter förlossningen? Det är frågor som står i fokus för en nationell studie som nu inleds i Göteborg. En majoritet av landets förlossningskliniker omfattas.

• Fyra av tio vuxna i världen har funktionell mag-tarmsjukdom

[2020-05-27] Fyra av tio vuxna i världen har funktionell mag-tarmsjukdom, med varierande svårighetsgrad. Det framgår av en studie på drygt 73 000 personer i 33 länder, där forskare vid Göteborgs universitet nu är med och presenterar resultaten.

• Patienter som väntat i operationskö dog i förtid

[2020-05-25] Tidigt insatt kirurgi förbättrade både resultat och överlevnad hos patienter med den neurologiska sjukdomen hydrocefalus, medan dödligheten var högre hos dem som tvingats vänta, visar en avhandling vid Göteborgs universitet. Resultaten sätter press på arbetet med att hålla operationsköerna korta.

• Kvinnor har lägre risk för hjärt-kärlsjukdom än män

[2020-05-22] Kvinnor har lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och att dö av det än män i samma ålder, oavsett var i världen de lever. Det framgår av en studie som omfattar drygt 160 000 män och kvinnor i 27 länder. Forskare vid Göteborgs universitet är nu med och presenterar resultaten.

• Universeum får 50 miljoner i donation av Kreftingstiftelsen

[2020-05-19] Forskning om allergi och astma blir en ny inriktning på vetenskapscentret Universeum i Göteborg. Satsningen sker med stöd av industriföretaget VBG Groups huvudägare, Kreftingstiftelsen, och i samarbete med Krefting Research Cetre på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

• Pandemin lämnar tydliga spår i Göteborgarnas avloppsvatten

[2020-05-13] Virusmängden i de dagliga provtagningarna av avloppsvattnet som Heléne Norders grupp utför, speglar hur många som kommer att söka sjukvård för covid-19 en vecka senare.

• Åtta covidprojekt leds från Göteborg med stöd av SciLifeLab

[2020-05-12] Forskare i Göteborg leder åtta av de projekt relaterade till covid-19 som nu fått finansiering genom satsningen från SciLifeLab och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.