Aktuellt i forskningen

• Amerikanska filantroper satsar 30 miljoner på europeisk alzheimerforsking

[2019-12-11] Professor Henrik Zetterberg vid Göteborgs universitet ska leda ett stort europeiskt forskningssamarbete, som utvecklar ett betydligt enklare sätt att diagnostisera Alzheimers sjukdom tidigt i sjukdomsförloppet genom ett blodprov. Ett sådant test kan ge förutsättningar för att ta fram botemedel mot demenssjukdomen.

• ERC Consolidator-anslag till diabetesforskaren Anders Rosengren

[2019-12-10] Anders Rosengren, som forskar om typ 2 diabetes vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, är en av mottagarna av ERC Consolidator Grant. Europeiska forskningsrådet ger honom tjugo miljoner kronor till hans forskning, som i förlängningen kan leda till att fler patienter får skräddarsydd behandling för sin unika typ av diabetes.

• Nya fynd kring mättnadssignalering från tarmen

[2019-12-02] En hittills okänd mekanism som dämpar mättnadssignaler från tunntarmen. Det är huvudfyndet i en studie som kan förklara dels mättnadsrubbningar vid fetma och diabetes, och dels de snabba hälsoeffekterna vid fetmaoperationen gastric bypass.

• Utebliven effekt när vårdcentraler får extra betalt för läkemedelsgenomgångar

[2019-11-28] Systemet med separat ekonomisk ersättning vid läkemedelsgenomgångar för äldre patienter i primärvården har inte gett önskad effekt, visar aktuell forskning. De summor vårdcentralerna tar hem via ersättningen saknar koppling till förändringar i läkemedelsbehandlingen.

• Klassiska H70-studien öppnar för inspel från deltagarna

[2019-11-26] "70 är det nya 50" och "Kultur kan skydda mot alzheimer". Rubrikerna har varit många under de snart 50 år som befolkningsstudien H70 i Göteborg pågått. Nu intresserar sig forskarna också för hur deltagarna upplever de omfattande undersökningarna om åldrandet och dess sjukdomar.