Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aktuellt i forskningen

 

Nyheter

 • Nytt blodprov upptäcker Alzheimers sjukdom lika exakt som dyra och komplicerade metoder

  [2020-07-29] Alzheimers sjukdom är svårdiagnosticerad vilket kan försvåra möjligheten att ge bästa möjliga behandling och vård. I en internationell studie som nu publiceras i tidskriften JAMA beskriver forskare ett nytt blodprov som upptäcker Alzheimers sjukdom innan de första symtomen utvecklats och har samma tillförlitlighet som dyra, komplicerade och mer svårtillgängliga metoder. Forskarna har hopp om att den nya metoden snart kan användas i vården.

 • Vanligt med spridning av influensavirus i sjukhusmiljö

  [2020-07-15] Var fjärde inneliggande patient med influensa under en given säsong visade tecken på att ha smittats i vården. Det framgår i en avhandling från Göteborgs universitet om influensaspridning på sjukhus och hur problemen kan åtgärdas.

 • Läkemedel mot prostatacancer i ny studie om covid-19

  [2020-07-15] Svenska forskare ska i en ny studie undersöka om ett läkemedel som används vid prostatacancer även kan användas för att behandla patienter med covid-19. Förhoppningen är att läkemedlet, som bland annat påverkar ett enzym som är viktigt vid både prostatacancer och coronainfektion, ska korta sjukdomsförloppet och minska behovet av intensivvård.

 • Bättre höftprotesoperationer när läkaren opererar ofta

  [2020-07-14] Ju högre andel förstagångoperationer för höftprotes en läkare genomför per år desto bättre blir resultaten, visar en avhandling vid Göteborgs universitet. Däremot gör det ingen större skillnad för patienten om opererande läkare är färdig specialist inom ortopedi, eller ST-läkare under utbildning till ortopedspecialist.

 • Tarmmikrobiotan ger ledtrådar för diabetesbehandling

  [2020-07-13] Den individuella mixen av mikroorganismer i tarmen ger viktiga ledtrådar till hur en framtida eventuell diabetes typ 2 kan förutses, förebyggas och behandlas. Det slås fast i en befolkningsstudie som leds från Göteborgs universitet.

 • Tre GU-forskare får VR-medel till coronaforskning

  [2020-07-07] Annika Rosengren, Per Sunnerhagen och Agnes Wold har av Vetenskapsrådet beviljats projektbidrag för forskning om coronavirus och covid-19.

 • Riskmoment när IVA-patienter transporteras på sjukhus

  [2020-07-06] Teknik och utrustning som inte funkar - det är den enskilt vanligaste riskfaktorn när sängliggande intensivvårdspatienter förflyttas inom ett sjukhus. Transporterna är ett välkänt riskmoment, som studerats i en avhandling vid Göteborgs universitet.

Fler nyheter

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?