Aktuellt i forskningen

• Kvinnor ökar i vikt när kraven på jobbet är höga

[2019-01-22] Höga krav på jobbet tycks vara en grogrund för viktuppgång hos kvinnor, oavsett om de har akademisk utbildning eller inte. Det framgår av en studie på drygt 3 800 svenskar.

• 30 procent färre dödsfall i prostatacancer vid PSA-screening

[2019-01-21] Dödsfallen i prostatacancer minskar med cirka 30 procent vid PSA-screening, visar forskning baserad på uppgifter om 20 000 män som följts under drygt två decennier. Männens första uppmätta PSA-värde visade sig ha stor betydelse för att förutse framtida cancerrisk.

• Högre doser tillfört oxytocin minskar inte kejsarsnitten

[2019-01-17] Långdragen förlossning ger ökad risk för kejsarsnitt, även hos kvinnor som får det värkstimulerande läkemedlet oxytocin. Andelen kejsarsnitt hos förstföderskor minskar inte heller om den tillförda dosen dubbleras, visar en avhandling från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

• Upptäckt ifrågasätter modeller av cellytans organisation

[2019-01-14] Kroppens cellytor är som planeter - släta när man ser dem på håll men kuperade när man närmar sig. I en studie publicerad i Communications Biology beskrivs hittills okända konsekvenser av att data från cellytor normalt tolkas som om de inte hade någon topografi.

• Sveriges första kirurgiska o anatomiska träningscentrum invigt

[2019-01-10] Den 17 januari invigdes KAT - Kirurgiskt anatomiskt träningscentrum på Medicinareberget i Göteborg. Centrumet har byggts upp av Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset i samverkan. Det är det första i sitt slag i Sverige där man använder donerade kroppar både till anatomiundervisning för studenter och färdighetsträning med wetlab-kurser för kirurger.