Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aktuellt i forskningen

 

Nyheter

 • Amerikanska filantroper satsar 30 miljoner på europeisk alzheimerforsking

  [2019-12-11] Professor Henrik Zetterberg vid Göteborgs universitet ska leda ett stort europeiskt forskningssamarbete, som utvecklar ett betydligt enklare sätt att diagnostisera Alzheimers sjukdom tidigt i sjukdomsförloppet genom ett blodprov. Ett sådant test kan ge förutsättningar för att ta fram botemedel mot demenssjukdomen.

 • ERC Consolidator-anslag till diabetesforskaren Anders Rosengren

  [2019-12-10] Anders Rosengren, som forskar om typ 2 diabetes vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, är en av mottagarna av ERC Consolidator Grant. Europeiska forskningsrådet ger honom tjugo miljoner kronor till hans forskning, som i förlängningen kan leda till att fler patienter får skräddarsydd behandling för sin unika typ av diabetes.

 • Nya fynd kring mättnadssignalering från tarmen

  [2019-12-02] En hittills okänd mekanism som dämpar mättnadssignaler från tunntarmen. Det är huvudfyndet i en studie som kan förklara dels mättnadsrubbningar vid fetma och diabetes, och dels de snabba hälsoeffekterna vid fetmaoperationen gastric bypass.

 • Utebliven effekt när vårdcentraler får extra betalt för läkemedelsgenomgångar

  [2019-11-28] Systemet med separat ekonomisk ersättning vid läkemedelsgenomgångar för äldre patienter i primärvården har inte gett önskad effekt, visar aktuell forskning. De summor vårdcentralerna tar hem via ersättningen saknar koppling till förändringar i läkemedelsbehandlingen.

 • Klassiska H70-studien öppnar för inspel från deltagarna

  [2019-11-26] "70 är det nya 50" och "Kultur kan skydda mot alzheimer". Rubrikerna har varit många under de snart 50 år som befolkningsstudien H70 i Göteborg pågått. Nu intresserar sig forskarna också för hur deltagarna upplever de omfattande undersökningarna om åldrandet och dess sjukdomar.

Fler nyheter

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?