Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aktuellt i forskningen

 

Nyheter

 • Podtips: Tomas Bergström ger den breda bilden av det nya coronaviruset

  [2020-03-26] Grundforskning och ämnesöverskridande samarbeten med veterinärvirologer kan få en avgörande betydelse för forskningen om det nya coronaviruset. Tomas Bergström, professor i mikrobiologi, sätter viruset och sjukdomen covid-19 i ett större sammanhang i senaste avsnittet av podden Akademiliv.

 • En utmaning att ställa om till distansarbete

  [2020-04-01] Till följd av spridningen av coronaviruset uppmanas svenskarna att i den utsträckning det är möjligt arbeta hemifrån. Det är en plötslig omställning för många och för en arbetsplats kan förändringen bli påtaglig. Viktigt att tänka på är att skaffa sig en bra, ergonomisk arbetsmiljö i hemmet och att försöka hålla arbetstiderna.

 • Nyupptäckt resistensgen kan slå ut kraftfull antibiotika

  [2020-03-27] Aminoglykosider är en grupp antibiotika som är mycket värdefull för att behandla infektioner med multiresistenta bakterier. En helt ny resistensgen, som sannolikt gör bakterierna motståndskraftiga mot den allra senaste aminoglykosiden, plazomycin, har upptäckts av forskare vid Göteborgs universitet. Genen har redan spridit sig till flera sjukdomsframkallande bakterier men lyckats flyga under radarn fram till nu.

 • Högaktuell utbildning i smittskydd och vårdhygien

  [2020-03-26] Smittskydd och vårdhygien är nyckelbegrepp inom vården, inte minst under pågående coronautbrott. Det är också innehållet i en ny utbildning vid Göteborgs universitet för hälso- och sjukvårdspersonal i Norden. Just nu pågår ansökningsperioden inför höstterminen.

 • Diabetes typ 2 vanligare hos män som haft tidig pubertet

  [2020-03-24] Diabetes typ 2 är vanligare hos män som genomgått tidig pubertet, visar en studie vid Göteborgs universitet. Låg pubertetsålder hos män kan också kopplas till ökad risk för att sjukdomen, om den utvecklas, kräver insulinbehandling.

 • Nya fynd ger ökad förståelse av pulsåderbråck

  [2020-03-16] Pulsåderbråck i buken hos äldre män kan kopplas till nivåer av vissa undertyper av vita blodkroppar i blodet, visar en studie från Göteborgs universitet. Resultaten är en del av ett växande forskningsfält, som väntas förbättra både kunskaper om sjukdomen och behandlingsmöjligheter.

 • Podtips: Kristina Nyström om aktuell Corona-forskning

  [2020-03-12] I en frys på Mikrobiologen ligger virusprovet redo - det nya Corona-viruset som ska användas i ett forskningsprojekt som söker efter ett läkemedel som kan ges till smittade personer.

Fler nyheter

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?