Aktuellt i forskningen

• Ojämlikheter i svensk vård vid bipolär sjukdom

[2020-04-08] Vården i Sverige vid bipolär sjukdom uppvisar ojämlikheter kopplade till både socioekonomi och kön, visar forskning vid Göteborgs universitet. Exempelvis får män oftare litium, den behandling som anses ha bäst stabiliserande effekt vid sjukdomen.

• Komplexa spridningsmönster hos luftvägsvirus

[2020-04-07] Hur och när smittar det nya coronaviruset, och vad kan vi vänta oss av utbrottet framöver? Generellt har luftvägsvirus komplexa spridningsmönster, men det finns likheter mellan tidigare kända coronavirus, visar forskning vid Göteborgs universitet.

• Enkel fråga kan leda till bot mot äldres yrsel och obalans

[2020-04-06] Blir du yr när du lägger dig eller vänder dig i sängen? Det är en enkel fråga som effektivt identifierar om en person lider av godartad och botbar lägesyrsel, så kallad kristallsjuka, visar en avhandling vid Göteborgs universitet.

• En utmaning att ställa om till distansarbete

[2020-04-01] Till följd av spridningen av coronaviruset uppmanas svenskarna att i den utsträckning det är möjligt arbeta hemifrån. Det är en plötslig omställning för många och för en arbetsplats kan förändringen bli påtaglig. Viktigt att tänka på är att skaffa sig en bra, ergonomisk arbetsmiljö i hemmet och att försöka hålla arbetstiderna.

• Nyupptäckt resistensgen kan slå ut kraftfull antibiotika

[2020-03-27] Aminoglykosider är en grupp antibiotika som är mycket värdefull för att behandla infektioner med multiresistenta bakterier. En helt ny resistensgen, som sannolikt gör bakterierna motståndskraftiga mot den allra senaste aminoglykosiden, plazomycin, har upptäckts av forskare vid Göteborgs universitet. Genen har redan spridit sig till flera sjukdomsframkallande bakterier men lyckats flyga under radarn fram till nu.

• Podtips: Tomas Bergström ger den breda bilden av det nya coronaviruset

[2020-03-26] Grundforskning och ämnesöverskridande samarbeten med veterinärvirologer kan få en avgörande betydelse för forskningen om det nya coronaviruset. Tomas Bergström, professor i mikrobiologi, sätter viruset och sjukdomen covid-19 i ett större sammanhang i senaste avsnittet av podden Akademiliv.

• Högaktuell utbildning i smittskydd och vårdhygien

[2020-03-26] Smittskydd och vårdhygien är nyckelbegrepp inom vården, inte minst under pågående coronautbrott. Det är också innehållet i en ny utbildning vid Göteborgs universitet för hälso- och sjukvårdspersonal i Norden. Just nu pågår ansökningsperioden inför höstterminen.