Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskning i medicin, odontologi & vårdvetenskap

905

miljoner kronor i externa medel

200

professorer

730

doktorander

5

rankade top 5 i världen i odontologi

 

Sahlgrenska akademin

Vi bedriver forskning och utbildning inom medicin, odontologi och vårdvetenskap. Under vårt tak rör sig både nobelpristagare och unga studenter – alltid i nära kontakt med den praktiska vården.

Vi är en ung verksamhet som inte låter gamla traditioner eller invanda föreställningar stå i vägen för utvecklingen. Istället är vi öppna för samarbeten som hjälper oss att se nya perspektiv och hitta bättre sätt att förebygga och behandla ohälsa.

Vi väljer ofta ett patientnära angreppssätt och har ett tätt samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Folktandvården.

 
 

Djurförsök

En del av forskningen vid Sahlgrenska akademin använder djur, främst inom biomedicin där försöken är avgörande bland annat för utveckling av nya läkemedel. Läs mer om djurförsök vid Göteborgs universitet.

 

Forskningsnyheter

 • Stort intresse för nytänkande inom vårdutbildning

  [2018-07-12] Är hybridutbildningar svaret på nya krav inom sjukvården? Det har vår dekan Agneta Holmäng diskuterat med Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och Stefan Bengtsson, rektor på Chalmers, i en debattartikel i Dagens Medicin, på ett fullsatt seminarium i Almedalen och i en uppföljande artikel i Dagens Medicin.

 • Till minne av Arvid Carlsson (1923-2018)

  [2018-06-30] Arvid Carlsson, farmakolog och professor emeritus på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, avled på fredagen i en ålder av 95 år. Han fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2000 för sin banbrytande forskning kring hjärnans signalsubstanser.

 • Inger Ekman med på Dagens Medicins maktlista 2018

  [2018-06-28] Inger Ekman med på Dagens Medicins maktlista 2018

 • Nya samhällsutmaningar - men hänger universiteten med?

  [2018-06-26] Vårt samhälle står inför allt fler komplexa utmaningar, alltifrån utvecklingen av våra städer till hälsa. Tekniken utvecklas i rasande fart och de globala hållbarhetsmålen ställer nya krav på kunskap. Detta kräver samarbete och nya partnerskap mellan akademi och samhällets aktörer. På Västsvenska Arenan i Almedalen lyfter Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Chalmers och Mistra Urban Futures frågor om samarbete och tvärvetenskap i två seminarier.

 • Hörselrelaterade problem vanliga bland förskollärare

  [2018-06-25] Sju av tio kvinnliga förskollärare drabbas av ljudtrötthet, varannan har svårigheter att uppfatta tal och fyra av tio blir ljudöverkänsliga. Det är avsevärt högre andelar än hos kvinnor generellt och även högre än i andra bullerutsatta yrkesgrupper, visar forskning vid Sahlgrenska akademin.

Visa fler nyheter...

Förteckning över vår akademiska personal

 
Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2017-10-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?