Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kurser på forskarnivå

Sahlgrenska akademins styrelse beslutade den 24 november 2006 om ett nytt regelverk för utbildning på forskarnivå. Dessa regler gäller för samtliga doktorander som antas till utbildningen på forskarnivår från och med den 1 januari 2007.

För doktorander som antagits före den 1 januari 2007 gäller tidigare regelverk t.o.m. den 30 juni 2007. Därefter gäller det nya regelverket med undantag för regler om forskarutbildningsämne, finansiering och kurskrav.

Kurskrav

Introduktionskurs omfattande 15 högskolepoäng är obligatorisk för samtliga doktorander som antagits till forskarutbildningen från och med den 1 januari 2007. För doktorsexamen krävs ytterligare minst 15 högskolepoäng kurser på forskarnivå för en sammanläggnings-avhandling. För en monografiavhandling krävs för doktorsexamen kurser på forskarnivå omfattande cirka 45 högskolepoäng utöver introduktionskursen. Särskilda krav gäller dock för forskarutbildningsämnet medicinsk basvetenskap.

Följande kurser erbjuds inom utbildningen:

1. Obligatorisk introduktionskurs, 15 högskolepoäng

2. Valbara kurser på forskarnivå, minst 10 högskolepoäng

    a. Ämnesspecifika fördjupningskurser

    b. Kurser inom speciell metodologi

    c. Yrkesförberedande kurser

    d. Kurs i försöksdjurskunskap (obligatorisk för den som                 använder försöksdjur i sitt avhandlingsarbete)

3. Andra poängsatta utbildningsmoment, högst 5 högskolepoäng

Kurser på forskarnivå kan även genomföras vid annan svensk eller utländsk högskola.

Samtliga kurser som ingår i doktorandens utbildning ska framgå av den individuella studieplanen. Vid förändringar ska den individuella studieplanen revideras.

Godkända kurser och tillgodoräknanden ska registreras i studiedokumentationssystemet Ladok.

Obligatorisk introduktionskurs

Från och med vårterminen 2012 är den obligatoriska doktorandkursen om 15 hp tredelad. Introduktion till forskning, 8 hp (del I) ges en gång per termin och nyantagna doktorander prioriteras vid antagning. Kursen ges alltid på engelska. Se mer information om den obligatoriska doktorandkursens upplägg och kurstider. Observera också att doktoranden måste ansöka till introduktionskursen via kurskatalogen.

Antagning till den obligatoriska introduktionskursen handläggs av institutionen för medicin, kursledare Anna Karlsson. Kursen är i första hand avsedd för doktorand som är antagen till utbildning på forskarnivå vid Sahlgrenska akademin.

Valbara kurser på forskarnivå

Samtliga doktorander vid Sahlgrenska akademin som antas från och med den 1 januari 2007 ska, utöver den obligatoriska doktorandskursen, ha minst 15 högskolepoäng kurser i sin utbildning på forskarnivå. För den som antagits före den 1 januari 2007 gäller tidigare regler för kurskrav.

Kursansökan

Ansökan till samtliga kurser görs via kurskatalogen som är öppen för ansökan 1-21 april för höstterminens kurser och 1-21 oktober för vårterminens kurser.

Av prioriteringsskäl måste korrekt datum för antagning till utbildning på forskarnivå anges och det är viktigt att motivera varför man önskar delta i en ämnesspecifik kurs. Vid ämnesspecifika kurser med många sökande sker urvalet framför allt med hänsyn till hur viktig kursen är för genomförandet av den sökandes utbildning enligt angiven motivering.

Kurserna är i första hand avsedda för doktorander vid Sahlgrenska akademin. I mån av plats kan även doktorander antagna till utbildning på forskarnivå vid andra fakulteter få tillträde till kurserna.

Övergångsregler för doktorander antagna före 1 januari 2007.

Övergångsregler för doktorander inom medicin och odontologi som antagits före den 1 januari 1998.

För ytterligare information, kontakta institutionens studierektor eller utbildningsavdelningen vid Sahlgrenska akademins kansli.

Högskolepoäng

Enligt poängsystemet från och med den 1 juli 2007 motsvarar 1,5 högskolepoäng en veckas studier (tidigare 1 poäng), 30 högskolepoäng motsvarar en termins studier och 60 högskolepoäng motsvarar ett läsår.

Sidansvarig: Tanja Johansson|Sidan uppdaterades: 2017-01-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?