Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Studiefinansiering

Sahlgrenska akademin får bara anta sökande till utbildning på forskarnivå som anställs som doktorand. För samtliga doktorander som antas till utbildning på forskarnivå ska det, i samband med antagningen, upprättas en individuell studieplan. Den individuella studieplanen består bland annat av en tidplan och en finansieringsplan för hela utbildningen.

Doktorandanställning

Från och med den 1 juli 2015 ska sökande som antas till utbildning på forskarnivå, efter ansökan från doktoranden, ges anställning som doktorand.

Göteborgs universitet får inte betala ut stipendier för din utbildning. Du kan emellertid ta emot stipendier direkt från stiftelser och fonder om det sker utöver ordinarie finansiering.

Institutionstjänstgöring

I vissa fall kan du åläggas institutionstjänstgöring, till exempel administration, forskning eller undervisning, utöver doktorandstudierna. Institutionstjänstgöringens omfattning och innehåll ska anges i den individuella studieplanen. Institutionstjänstgöringen får inte ha ogynnsam inverkan på utbildningen och får maximalt uppgå till 20 procent av heltid fördelat över studietiden. Institutionstjänstgöring ska ge motsvarande förlängning av studietiden.

Lön enligt en ”lönestege”

När du anställs som doktorand erhåller du lön enligt en ”lönestege”. Det finns tre olika ”lönestegar”:

  • lönestege för anställning som ej omfattas av före detta statliga läkaravtalet,
  • lönestege för anställning som omfattas av före detta statliga läkaravtalet samt
  • lönestege för innehavare av doktorandanställning antagen i ämnet medicinsk basvetenskap.
     

Mer information om aktuella lönestegar vid Göteborgs universitet finns på Medarbetarportalen.

Samverkansdoktorand

Sahlgrenska akademin får dock anta sökande som har någon annan form av studiefinansiering än doktorandanställning eller utbildningsbidrag, så kallad samverkansdoktorand*. Med samverkansdoktorand avses doktorand med arbetsgivare inom vård, företag, annat lärosäte, eller annan kommunal eller statlig verksamhet. Dessa doktorander bedriver oftast studierna på deltid inom ramen för sin anställning hos arbetsgivaren. Finansiering inom ramen för en extern anställning ska regleras genom avtal mellan finansierande arbetsgivare och antagande institution. För att finansiering inom ramen för en extern anställning ska godtas krävs att den sökande av sin arbetsgivare medges att på arbetstid ägna sig åt utbildning på forskarnivå under minst 50 % av heltidstjänstgöring, så att utbildningen kan slutföras inom åtta år när det gäller doktorsexamen.

*Inbegriper Ladok-kategorierna ”företagsdoktorand”, ”anställning utanför högskolan” och ”anställning som läkare”.

Bild på pengar

Stipendier och bidrag

Stipendier och anslag vid Sahlgrenska akademin annonseras i akademiliv

Se också stipendier och bidrag vid Göteborgs universitet

Regionala FoU-bidrag

Ansök om regionala FoU-bidrag

Sidansvarig: Tanja Johansson|Sidan uppdaterades: 2017-10-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?