Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillgodoräknande

Kurser från annat universitet, från tidigare utbildning eller från kursgivare utanför universitetet kan få tillgodoräknas. Tillgodoräknande kan ske ”om de kunskaper och färdigheter som studenten åberopar är av en sådan beskaffenhet och har en sådan omfattning att de i huvudsak svarar mot den utbildning för vilken de är avsedda att tillgodoräknas. En student får även tillgodoräknas motsvarande kunskaper och färdigheter som har förvärvats i yrkesverksamhet”.

Kriterier för kurser som kan tillgodoräknas

  • Kursens innehåll ska vara relevant för doktorandens utbildning på forskarnivå. Det ska förbättra förutsättningarna för projektdelens genomförande genom att ge ökade kunskaper inom ämnet för avhandlingen eller vara yrkesförberedande inom forskaryrket. Det kursinnehåll som tillgodoräknas (1 – 7,5 högskolepoäng) ska inte ha förekommit i annan kurs som ingått i eller tillgodoräknats doktorandens utbildning på forskarnivå.
  • Kursen ska ligga på forskarnivå eller på en nivå som är högre än doktorandens behörighetsgrundande utbildning inom ämnesområdet.
  • Kursen ska, om dess innehåll ligger utanför ämnesområdet för doktorandens tidigare högskoleutbildning, ha minst högskolenivå.
  • Kursen ska dokumenteras så noggrant att en bedömning av innehåll, omfattning och lärandemål kan ske.
  • Kursen ska ingå i den individuella studieplanen (senaste revisionen).

Ansökan om tillgodoräknande

Ansökan om tillgodoräknande görs på särskild blankett. Till ansökan ska bifogas kursintyg som, förutom namn och personnummer, visar kursens innehåll, nivå och omfattning, vem som anordnat respektive examinerat kursen samt datum för examination. Handledaren ska tillstyrka ansökan om tillgodoräknande.

Ansökan om tillgodoräknande av ämneskurs skickas till studierektorn vid din institution. En individuell prövning av ansökan sker av institutionens studierektor för utbildning på forskarnivå. Studierektorn fattar formellt beslut om tillgodoräknande och meddelar doktoranden beslutet. Institutionen ansvarar för att beviljade tillgodoräknanden registreras i Ladok.

Ansökan om tillgodoräknande av den obligatoriska introduktionskursen skickas till akademikansliet. Ordföranden i rådet för forskarutbildningsfrågor fattar formellt beslut efter granskning av akademins studierektor. Beslutet skickas till doktoranden och institutionen registrerar beviljade tillgodoräknanden i Ladok.

Ansökan

Blanketter

Överklaga beslut

Om du anser att Sahlgrenska akademins beslut om tillgodoräknande är felaktigt så kan du överklaga det till Överklagandenämnden för högskolan, se http://www.onh.se/

Överklagandehänvisning

Sidansvarig: Tanja Johansson|Sidan uppdaterades: 2014-09-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?