Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Handledare

Som doktorand ska du ha minst två handledare, en huvudhandledare och en eller flera biträdande handledare.

Handledarna kan med fördel representera olika kunskapsområden, ha skilda kompetenser och komma från olika forskargrupper. Det är handledarnas samlade vetenskapliga kompetens som är avgörande för sammansättningen av handledare. I Sahlgrenska akademins regelverk och rutindokument finns bestämmelser om vem som kan vara handledare för en doktorand.

Huvudhandledaren
ska ha avlagt doktorsexamen minst tre år före inrättandet av doktorandprojektet samt vara forskningsaktiv vid Sahlgrenska akademin. Med forskningsaktiv menas att man är anställd eller docent vid Sahlgrenska akademin. Som forskningsaktiv kan man även definieras om man vid inrättandet av doktorandprojektet har en anställning inom VG-regionen och har en forskningsbas vid en institution vid Sahlgrenska akademin. Som forskningsbas menas att man har anslag förvaltade vid Sahlgrenska akademin och/eller publikationer utgående från akademin.

Biträdande handledaren ska ha avlagt doktorsexamen.

Minst en av handledarna ska ha genomgått universitetets utbildning i doktorandhandledning eller motsvarande utbildning vid annat lärosäte. Huvudhandledare som inte har genomgått sådan utbildning i doktorandhandledning ska vara erfaren. Med erfaren handledare menas att man ska ha handlett minst två doktorander som huvudhandledare hela vägen fram till disputation.

Minst en av handledarna ska vara professor eller docent vid Sahlgrenska akademin. Minst en av handledarna ska vara knuten till den institution som anmäler doktorandprojektet (anställd eller adjungerad).

Från och med den 1 september 2017 ska uppdragsavtal för huvud- respektive biträdande handledare vid Sahlgrenska akademin finnas. Uppdragsavtalet undertecknas av handledare vid antagning av ny doktorand och vid tillägg av ny handledare för en befintlig doktorand. Avtalet bifogas doktorandens individuella studieplan (ISP) och sluts i samband med att prefekten fastställer studieplanen vid nyantagning eller tillägg/byte av handledare. Uppdragsavtalen finns att hämta på doktorandportalen (under Blanketter).
 

Jäv är när det finns ett så nära förhållande mellan två personer att det kan vara svårt att upprätthålla en opartisk och yrkesmässig relation

 

Handledning av doktorand

Att vara handledare innebär ett ansvar att stödja sin doktorand i själva avhandlingsarbetet. Men det innebär också att ha en långvarig personlig relation. PIL-enhetens webbsidor "Råd till handledare" uppmärksammar situationer som doktorandhandledare kan stå inför.

Jävsregler

Släktskapsjäv får inte förekomma mellan doktorand och handledare eller i relationen mellan handledarna.

Läs mer om jävsreglerna vid Sahlgrenska akademin.

Sidansvarig: Tanja Johansson|Sidan uppdaterades: 2017-09-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?