Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Doktorandutbyte

Som antagen doktorand har du möjlighet att förlägga en del av din studieperiod utomlands. För närvarande finns det möjlighet att göra detta inom ramen för Erasmusprogrammet inom Europa eller via ett bilateralt utbytesavtal hos någon av våra partneruniversitet utanför Europa. Alla avtal innebär att eventuella avgifter är borttagna.

Erasmus som lärare eller student

Som doktorand kan du delta i erasmusutbyte antingen som lärare eller som student. Studietiden för ett studentutbyte ska vara minst 3 och max 12 månader. Ett stipendium utgår om ca 15 000 kr för 3 månader upp till en termin.  Ytterligare stipendium betalas ut om du stannar längre än en termin, dock inte ett lika högt belopp igen.

Inom lärarutbyte finns ingen minimitid du måste vara iväg men du måste undervisa, handleda eller hålla i seminarium el dyl i minst 8 undervisningstimmar vid värduniversitetet.  Vanligast är att läraren är borta ca en arbetsvecka men det går att stanna både längre och kortare. Kravet är minst 5 timmars undervisning för att vara berättigad till medel. Ett resebidrag på maximum 400 euro tilldelas alla lärare som genomför ett utbyte. Dessutom utdelas ett dagsbelopp om maximum 600 euro/vecka.

Mer information hittar du här

Aktuella partneruniversitet hittar du i vår databas. Sök ut aktuella avtal genom att välja Sahlgrenska akademin under fakultet.

Ett doktorandutbyte kan med fördel knytas till dessa avtal men även nya kan tecknas - kontakta SAIO för mer information.

Bilaterala avtal

Sahlgrenska akademin har tecknat ett flertal bilaterala avtal om studentutbyten. Till dessa utbyten finns inga stipendier kopplade i dagsläget.

Resestipendium

Svenska Sällskpet för Medicinsk Forskning (SSMF)

Svenska Sällskpet för Medicinsk Forskning utlyser ett resestipendium 4 gånger/år för doktoranders kostnader i samband med resa till en annan forskningsintsitution eller klinik. Du kan inte söka för kurser, konferens- eller kongressresor, för material, tryckning eller andra driftskostnader. Traktamente eller matkostander stöd inte heller.

Ansökan sker online med deadline:
1 mars, 1 juni, 1 september och 1 december.

Adlerbertska stipendier

Du som är doktorand på GU kan ansöka om resestipendium om 20 000 kr för att bekosta: konferens, doktorandkurs, sommarskola, studieresa, fältstudie, utlandstermin, utlandspraktik, uppsatsarbete, examensarbete eller projektarbete. Du har möjlighet att bevilja en gång under din doktorandutbildning.

Observera att alla som var behöriga beviljdades stipendium 2017. 70 stipendier kunde inte delas ut 2017 vilket innebär mycket goda möjligheter!

Ansökan görs en gång per år, deadline 30 juni.

Läs mer här

Internationell koordinator

Annelie Hyllner
E-post: Annelie Hyllner
Telefon: 031-786 3027

Mottagning efter överenskommelse

Sökbara avtal i kartan

CARTA-Consortium for Advanced Research Training in Africa

CARTA är ett samarbete som leds av African Population and Health Research Center, Kenya, och University of the Witwatersrand, Sydafrika. Konsortiet består av nio universitet och fyra forskningsinstitut i Afrika söder om Sahara, samt fem institutioner i Europa och Kanada. Sahlgrenska akademin är en av dem. CARTAs huvudsakliga mål är att stödja uppbyggnaden av forskningsmiljöer och forskarutbildning i Afrika. Mer information om CARTA

CARTA kan erbjuda intressanta möjligheter i subsahariska Afrika för doktorander på Sahlgrenska akademin – att delta i ett Joint Advanced Seminar, eller att undervisa på en av de afrikanska institutionerna.
Mer information om utlandsmöjligheter genom CARTA

“Call for applications 2018: Participate in a Joint Advanced Seminar - a PhD training event in Africa”

Sidansvarig: Tanja Johansson|Sidan uppdaterades: 2017-10-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?