Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Starta eller stoppa snurran

Forskning och utbildning i medicin, odontologi och vårdvetenskap

Nyheter

 • Podtips: Tomas Bergström ger den breda bilden av det nya coronaviruset

  [2020-03-26] Grundforskning och ämnesöverskridande samarbeten med veterinärvirologer kan få en avgörande betydelse för forskningen om det nya coronaviruset. Tomas Bergström, professor i mikrobiologi, sätter viruset och sjukdomen covid-19 i ett större sammanhang i senaste avsnittet av podden Akademiliv.

 • Nyupptäckt resistensgen kan slå ut kraftfull antibiotika

  [2020-03-27] Aminoglykosider är en grupp antibiotika som är mycket värdefull för att behandla infektioner med multiresistenta bakterier. En helt ny resistensgen, som sannolikt gör bakterierna motståndskraftiga mot den allra senaste aminoglykosiden, plazomycin, har upptäckts av forskare vid Göteborgs universitet. Genen har redan spridit sig till flera sjukdomsframkallande bakterier men lyckats flyga under radarn fram till nu.

 • Högaktuell utbildning i smittskydd och vårdhygien

  [2020-03-26] Smittskydd och vårdhygien är nyckelbegrepp inom vården, inte minst under pågående coronautbrott. Det är också innehållet i en ny utbildning vid Göteborgs universitet för hälso- och sjukvårdspersonal i Norden. Just nu pågår ansökningsperioden inför höstterminen.


 • Diabetes typ 2 vanligare hos män som haft tidig pubertet

  [2020-03-24] Diabetes typ 2 är vanligare hos män som genomgått tidig pubertet, visar en studie vid Göteborgs universitet. Låg pubertetsålder hos män kan också kopplas till ökad risk för att sjukdomen, om den utvecklas, kräver insulinbehandling.

Gör skillnad i människors liv - bli livsviktig

Vid Sahlgrenska akademin kan du utbilda dig till en rad vårdyrken som dietist, röntgensjuksköterska, apotekare, fysioterapeut, läkare, tandhygienist och barnmorska. Med en examen härifrån blir du en vårdexpert som verkligen kan göra skillnad i människors liv.

Här är avståndet till vårdens verklighet aldrig långt. Både forskare och studenter samarbetar ofta i team med andra yrkesgrupper och experter. Som student vid Sahlgrenska akademin ges du också goda möjligheter göra en del av din utbildning eller ditt examensarbete utomlands.

Forskning som påverkarVid Sahlgrenska akademin finner du internationell forskning i absolut framkant, bland annat om drickbara vaccin som räddar hundratusentals liv i utvecklingsländer, om markörer i ryggvätskan som kan förutsäga Alzheimers sjukdom och om personcentrerad vård, som just nu revolutionerar vården här hemma i Sverige.
Även historiskt sett har vår forskning lett till stora framsteg, som tandimplantat, betablockerare mot hjärtsvikt och till världens mest sålda läkemedel Losec. Vi är särskilt stolta över vår Nobelpristagare Arvid Carlsson, som utvecklade sina upptäckter om dopaminets viktiga roll i hjärnan på vårt campus på Medicinareberget.

Studentstad Göteborg

Sociala medier

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-10-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?