Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Starta eller stoppa snurran

Forskning och utbildning i medicin, odontologi och vårdvetenskap

Nyheter

 • Forskare om att coronaviruset kräver full uppmärksamhet

  [2020-01-28] Isolerade miljonstäder i Kina och smittade i allt fler länder. Utvecklingen kring det nyupptäckta coronaviruset följs med stor uppmärksamhet av forskare vid Göteborgs universitet.

 • Christopher Gillberg är Årets medicinsvensk 2019

  [2020-01-24] Nyhetsmagasinet Fokus har utsett Christopher Gillberg till Årets medicinsvensk, för hans arbete med att bryta ned tabun kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, inte minst bland barn och unga.

 • Utlandsfödda med hiv om utsatthet inom vården

  [2020-01-23] Utlandsfödda med konstaterad hiv-smitta framstår som en extra utsatt grupp i Sverige och inom svensk vård, visar forskning från Göteborgs universitet. Hur de upplever sin fysiska hälsa varierar stort, mer än hos svenskfödda med hiv.


 • Fynd av ny antibiotikaresistent bakterie i infekterat sår

  [2020-01-16] En hittills okänd art av antibiotikaresistenta bakterier, inom samma familj som E. coli och salmonella, har påträffats och klassificerats i Sverige. Arten, den första i sitt släkte, föreslås få namnet Scandinavium goeteborgense, efter staden Göteborg där forskningen bedrivits.

Gör skillnad i människors liv - bli livsviktig

Vid Sahlgrenska akademin kan du utbilda dig till en rad vårdyrken som dietist, röntgensjuksköterska, apotekare, fysioterapeut, läkare, tandhygienist och barnmorska. Med en examen härifrån blir du en vårdexpert som verkligen kan göra skillnad i människors liv.

Här är avståndet till vårdens verklighet aldrig långt. Både forskare och studenter samarbetar ofta i team med andra yrkesgrupper och experter. Som student vid Sahlgrenska akademin ges du också goda möjligheter göra en del av din utbildning eller ditt examensarbete utomlands.

Forskning som påverkarVid Sahlgrenska akademin finner du internationell forskning i absolut framkant, bland annat om drickbara vaccin som räddar hundratusentals liv i utvecklingsländer, om markörer i ryggvätskan som kan förutsäga Alzheimers sjukdom och om personcentrerad vård, som just nu revolutionerar vården här hemma i Sverige.
Även historiskt sett har vår forskning lett till stora framsteg, som tandimplantat, betablockerare mot hjärtsvikt och till världens mest sålda läkemedel Losec. Vi är särskilt stolta över vår Nobelpristagare Arvid Carlsson, som utvecklade sina upptäckter om dopaminets viktiga roll i hjärnan på vårt campus på Medicinareberget.

Studentstad Göteborg

Sociala medier

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-10-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?