Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Starta eller stoppa snurran

Forskning och utbildning i medicin, odontologi och vårdvetenskap

Nyheter

 • Tarmmikrobiotan ger ledtrådar för diabetesbehandling

  [2020-07-13] Den individuella mixen av mikroorganismer i tarmen ger viktiga ledtrådar till hur en framtida eventuell diabetes typ 2 kan förutses, förebyggas och behandlas. Det slås fast i en befolkningsstudie som leds från Göteborgs universitet.

 • Riskmoment när IVA-patienter transporteras på sjukhus

  [2020-07-06] Teknik och utrustning som inte funkar - det är den enskilt vanligaste riskfaktorn när sängliggande intensivvårdspatienter förflyttas inom ett sjukhus. Transporterna är ett välkänt riskmoment, som studerats i en avhandling vid Göteborgs universitet.

 • Utökad statlig satsning på forskning och tillämpning av precisionsmedicin

  [2020-07-02] Vinnova satsar ytterligare 36 miljoner kronor på den nationella kraftsamlingen Genomic Medicine Sweden, ett positivt besked för GMC Väst och övriga regionala centrum i landet. Syftet är att bidra till fortsatt införande av precisionsmedicin i vården och att främja nya forsknings- och innovationssamarbeten mellan akademi, näringsliv och vård.


 • Poddtips: IBS-experten Magnus Simrén gästar Akademiliv

  [2020-06-23] Uppemot tio procent av den vuxna befolkningen har IBS, Irritable Bowel Syndrome, i varierande svårighetsgrad. Professor Magnus Simrén bedriver IBS-forskning ur många olika perspektiv, och berättar om sjukdomen och de framsteg forskningen gör i podcasten Akademiliv.

Gör skillnad i människors liv - bli livsviktig

Vid Sahlgrenska akademin utbildar du dig till en eftertraktad vårdexpert som läkare, sjuksköterska, apotekare, fysioterapeut, dietist, tandhygienist och barnmorska. Med en examen härifrån gör du skillnad i människors liv.

Här är avståndet till vårdens verklighet aldrig långt. Forskare och studenter samarbetar ofta i team med andra yrkesgrupper och experter. Som student vid Sahlgrenska akademin har du också goda möjligheter göra en del av din utbildning utomlands.

Forskning som påverkarVi har internationell forskning i absolut framkant. Exempel på framgångsrika forskningsområden är åldrande, cancer, metabolism, neurovetenskap, obstetrik, odontologi, vacciner och virologi.

Historiskt har vår forskning lett till stora framsteg, som tandimplantat, betablockerare mot hjärtsvikt och till världens mest sålda läkemedel Losec. Vi är särskilt stolta över vår Nobelpristagare Arvid Carlsson, som utvecklade sina upptäckter om dopaminets viktiga roll i hjärnan på vårt campus på Medicinareberget.

 

Studentstaden Göteborg

Sociala medier

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-10-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?