Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskning och utbildning i medicin, odontologi och vårdvetenskap

Nyheter

 • Kolesterolnivåerna sjunker i västvärlden men stiger i Asien

  [2020-06-04] Människors nivåer av det som brukar kallas dåligt kolesterol sjunker kraftigt i västvärlden, men stiger i låg- och medelinkomstländer, särskilt i Asien. Det framgår av en omfattande global studie där forskare vid Göteborgs universitet medverkar.

 • Nyutnämnd hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin

  [2020-06-02] Bo Håkansson, professor på Chalmers tekniska högskola, har utsetts till medicine hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

 • Nationell studie om covid-19 och graviditet

  [2020-05-28] Hur påverkas graviditet och fosterutveckling av covid-19, och vad händer med hälsan hos mamma och barn efter förlossningen? Det är frågor som står i fokus för en nationell studie som nu inleds i Göteborg. En majoritet av landets förlossningskliniker omfattas.


 • Fyra av tio vuxna i världen har funktionell mag-tarmsjukdom

  [2020-05-27] Fyra av tio vuxna i världen har funktionell mag-tarmsjukdom, med varierande svårighetsgrad. Det framgår av en studie på drygt 73 000 personer i 33 länder, där forskare vid Göteborgs universitet nu är med och presenterar resultaten.

Gör skillnad i människors liv - bli livsviktig

Vid Sahlgrenska akademin utbildar du dig till en eftertraktad vårdexpert som läkare, sjuksköterska, apotekare, fysioterapeut, dietist, tandhygienist och barnmorska. Med en examen härifrån gör du skillnad i människors liv.

Här är avståndet till vårdens verklighet aldrig långt. Forskare och studenter samarbetar ofta i team med andra yrkesgrupper och experter. Som student vid Sahlgrenska akademin har du också goda möjligheter göra en del av din utbildning utomlands.

Forskning som påverkarVi har internationell forskning i absolut framkant. Exempel på framgångsrika forskningsområden är åldrande, cancer, metabolism, neurovetenskap, obstetrik, odontologi, vacciner och virologi.

Historiskt har vår forskning lett till stora framsteg, som tandimplantat, betablockerare mot hjärtsvikt och till världens mest sålda läkemedel Losec. Vi är särskilt stolta över vår Nobelpristagare Arvid Carlsson, som utvecklade sina upptäckter om dopaminets viktiga roll i hjärnan på vårt campus på Medicinareberget.

Studentstaden Göteborg

Sociala medier

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-10-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?