Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Starta eller stoppa snurran

Forskning och utbildning i medicin, odontologi och vårdvetenskap

Nyheter

 • Nytt blodprov upptäcker Alzheimers sjukdom lika exakt som dyra och komplicerade metoder

  [2020-07-29] Alzheimers sjukdom är svårdiagnosticerad vilket kan försvåra möjligheten att ge bästa möjliga behandling och vård. I en internationell studie som nu publiceras i tidskriften JAMA beskriver forskare ett nytt blodprov som upptäcker Alzheimers sjukdom innan de första symtomen utvecklats och har samma tillförlitlighet som dyra, komplicerade och mer svårtillgängliga metoder. Forskarna har hopp om att den nya metoden snart kan användas i vården.

 • Vanligt med spridning av influensavirus i sjukhusmiljö

  [2020-07-15] Var fjärde inneliggande patient med influensa under en given säsong visade tecken på att ha smittats i vården. Det framgår i en avhandling från Göteborgs universitet om influensaspridning på sjukhus och hur problemen kan åtgärdas.

 • Läkemedel mot prostatacancer i ny studie om covid-19

  [2020-07-15] Svenska forskare ska i en ny studie undersöka om ett läkemedel som används vid prostatacancer även kan användas för att behandla patienter med covid-19. Förhoppningen är att läkemedlet, som bland annat påverkar ett enzym som är viktigt vid både prostatacancer och coronainfektion, ska korta sjukdomsförloppet och minska behovet av intensivvård.


 • Bättre höftprotesoperationer när läkaren opererar ofta

  [2020-07-14] Ju högre andel förstagångoperationer för höftprotes en läkare genomför per år desto bättre blir resultaten, visar en avhandling vid Göteborgs universitet. Däremot gör det ingen större skillnad för patienten om opererande läkare är färdig specialist inom ortopedi, eller ST-läkare under utbildning till ortopedspecialist.

Gör skillnad i människors liv - bli livsviktig

Vid Sahlgrenska akademin utbildar du dig till en eftertraktad vårdexpert som läkare, sjuksköterska, apotekare, fysioterapeut, dietist, tandhygienist och barnmorska. Med en examen härifrån gör du skillnad i människors liv.

Här är avståndet till vårdens verklighet aldrig långt. Forskare och studenter samarbetar ofta i team med andra yrkesgrupper och experter. Som student vid Sahlgrenska akademin har du också goda möjligheter göra en del av din utbildning utomlands.

Forskning som påverkarVi har internationell forskning i absolut framkant. Exempel på framgångsrika forskningsområden är åldrande, cancer, metabolism, neurovetenskap, obstetrik, odontologi, vacciner och virologi.

Historiskt har vår forskning lett till stora framsteg, som tandimplantat, betablockerare mot hjärtsvikt och till världens mest sålda läkemedel Losec. Vi är särskilt stolta över vår Nobelpristagare Arvid Carlsson, som utvecklade sina upptäckter om dopaminets viktiga roll i hjärnan på vårt campus på Medicinareberget.

 

Studentstaden Göteborg

Sociala medier

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-10-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?