Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Masterprogram i folkhälsovetenskap

Masterprogrammet i folkhälsovetenskap med hälsoekonomi är ett masterprogram som leder till grundlig kunskap och förståelse om populationers hälsa och hur sociala determinanter påverkar hälsoutvecklingen i hög- och låginkomstländer. Olika könsperspektiv integreras genom hela programmet.

Dagens folkhälsa behöver uppmärksamma hälsorisker som överskrider nationella gränser (epidemier av överförbara och icke överförbara sjukdomar, ekonomiska kriser samt våld vid konflikter), ojämlik hälsa mellan olika befolkningsgrupper och är starkt beroende av det ekologiska systemet. Därför behövs tvärvetenskapliga angreppssätt.

Åtgärder som främjar folkhälsan förenar flera olika sektorer i ett nära samarbete, så som sjukvården och statliga och kommunala organisationer. Det är oftast långtidsåtaganden som måste vara kostnadseffektiva för att uppnå maximalt resultat i form av en frisk befolkning.

Programmet

Undervisningen i detta tvååriga internationella program sker på engelska och ger 120 hp. Programmet innefattar kurser i välfärdspolitik och praktik, global hälsa, hälsoekonomi, avancerad epidemiologi med biostatistik och kvalitativa metoder.

Under det andra året reserveras en termin till valbara kurser, för att göra det möjligt för de studerande att erhålla fördjupade kunskaper inom ett visst intresseområde. Man kan söka dessa kurser på Göteborgs universitet, på andra universitet i Sverige eller ett partneruniversitet inom eller utanför Europa.

Den sista terminen ägnas åt examensuppsats som genomförs i samarbete med en forskningsgrupp och resulterar i en vetenskaplig artikel om ett ämne som den studerande väljer själv.

Kunskaper och färdigheter

De studerande kommer att erhålla kunskap och färdigheter som gör det möjligt för dem att:

  • samla in och analysera data om hälsostatus och välmående i befolkningsgrupper, inklusive könsaspekter,
  • kritiskt och självständigt bedöma påverkan av fysiska och sociala determinanter på befolkningshälsa och, med hjälp av epidemiologiska överväganden, föreslå åtgärder som minskar ojämlikheter i hälsa,
  • tillämpa hälsoekonomiska analysmetoder och föreslå kostnadseffektiva åtgärder, och
  • bidra, i betydande utsträckning, till innehållet i hälsoprogram, deras implementering, planering, styrning samt utvärdering ämnade för hälsobefrämjanden, förebyggande av sjukdomar och rehabilitering, med könsaspekter i beaktande.

Arbetsmöjligheter

Arbetsmöjligheter finns inom hälsoplanering och hälsoadministration på lokal, regional, nationell och internationell nivå, i offentlig och privat sektor.

Passande arenor är landsting och regioner, kommunala organisationer och myndigheter, privata företag, icke-statliga organisationer såväl som statliga (regering) och internationella (bilaterala, multilaterala) organisationer. Statens folkhälsoinstitut, Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida), Röda Korset och Rädda barnen är exempel på sådana organisationer.

Man kan även söka till doktorandprojekt som utlyses på Göteborgs universitet för att fortsätta sina studier och bedriva forskning som leder till doktorsgrad i Folkhälsovetenskap.

Antagning och ansökan

Masterprogrammet är öppet för dem som har en kandidatexamen motsvarande 180 hp i folkhälsovetenskap eller annat hälsorelaterat ämne. Studerande med kandidatexamen i annat ämne, kan söka. Sökande som har biostatistik / epidemiologi om minst 7.5 hp prioriteras i urvalet. För svenska studerande krävs Engelska B, och för internationella studenter, engelskkunskaper som motsvarar IELTS 6.5, med lägst 5.5, eller TOEFL 90, samt TWE-poäng på 20 som ett ytterligare krav.

Studieavgifter

För svenska och utländska studenter med medborgarskap i ett EU-land utgår inga studieavgifter. För studenter utanför EU-området uppgår avgiften till cirka 132 600 SEK per akademiskt år.

Studerande från partneruniversitet, där formella avtal finns undertecknade, undantas från kursavgifter. Studerande från länder utanför EU kommer att kunna söka stipendium. Urval sker i konkurrens med övriga sökanden.

Förkunskapskrav och anmälan

Ansökan

Antagning sker varje hösttermin.

Ansökan ska vara inkommen via universityadmission.se senast 15 januari om du har en internationell kandidatexamen.

Ansökan ska vara inkommen via antagning.se senast 18 april om du har svensk kandidatexamen.

Studievägledning

Thomas Jonsson

Telefon: 031-786 3653
Måndag-torsdag kl 13-14
Drop-in: tisdagar kl 14-16

Besöksadress: Medicinaregatan 3
Besök efter överenskommelse via telefon eller e-post.

Sidansvarig: Anette Nilsson|Sidan uppdaterades: 2016-03-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?