Råd inför val av forskningsgrupp/ämne

Allmän information till forskningsintresserade läkarstudenter

Allmänt om forskning

Att välja forskningsfält
Grundvetenskaplig forskning; där studier med odlade celler, djurmodeller och molekylärbiologi har en central roll för att öka förståelsen för hur sjukdomar uppkommer eller hur de skall kunna diagnoseras och behandlas.
Klinisk forskning; där patientens sjukdomsbild, olika parametrar som associerar med sjukdomar, läkemedelsbehandlingar eller utvärdering av behandlingsmetoder står i centrum.
I modern medicinsk forskning kombineras ofta grundvetenskaplig och klinisk forskning för att förstå grundläggande biologiska mekanismer för uppkomsten av sjukdomar.

Övergripande bild över Sahlgrenska akademins medicinska forskningsområden
Det finns listor av aktiva forskare samt forskningsområde på stora medicinska institutionerna inom Sahlgrenska akademin
1. Institutionen för biomedicin (http://www.biomedicine.gu.se/forskning)
2. Institutionen för kliniska vetenskaper (http://www.clinsci.gu.se/forskning)
3. Institutionen för medicin (http://www.medicine.gu.se/forskning/forskningsomr/)
4. Institutionen för neurovetenskap och fysiologi (http://www.neurophys.gu.se/forskning)

Råd inför val av forskningsgrupp
Ta reda på vilken sorts forskning som bedrivs av gruppen.
Genom en vetenskaplig sökning gällande handledarens forskning kan Du få värdefull information om forskningsgruppens produktivitet samt kvalitet på projektet.
• PubMed sökning (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed)
• ISI Web of Knowledge (www.isiknowledge.com). Besök denna länk och ange handledarens namn för att få information om antal citeringar av andra forskare, vilket tyder på hur populär forskningen är.
• Journal Citation Report (www.isiknowledge.com/jcr). För att se kvalitéten (impact factor) på de vetenskapliga artiklar som publiceras från gruppen.
• Besök gärna stora nationella anslagsgivares hemsidor för gruppens aktuella anslag som Vetenskapsrådet (www.vr.se), Cancerfonden (www.cancerfonden.se), Hjärtlungfonden (www.hjart-lungfonden.se), och Västragötalandsregionens ALF-medel för klinisk forskning (www.fou.nu/is/alfgbg/document/36501).

Gruppens uppsättning
Ta reda på vilka medarbetare arbetar inom gruppen. Träffa gruppens medarbetare och diskutera med personer som doktorerar eller disputerat hur de upplevde relationen till den forskaren som Du funderar på att ha som huvudhandledare. Praktisk handledning som inte burkar göras av huvudhandledare men andra erfarna forskarna inom gruppen kommer att ha stor betydelse för Dig under Din upplärningsfas på labbet eller i kliniken. Ta reda även på vilken teknisk stödpersonal som finns i gruppen, då dessa kan vara stor hjälp av under laborationer. Det kan vara en fördel särskilt vid kliniska kontakter om Din handledare är verksam läkare.

Strategiskt val av ämne vid Sahlgrenska akademin
Göteborgs universitet har profilerat sig inom några speciella forskningsområden. Genom att välja dessa områden har man större möjlighet till välutrustade och etablerade grupper. Exempel på sådana områden är följande:
Hjärtkärl-, diabetes, lipidforskning, (Sahlgrenska Center for Cardiovascular and Metabolic Research, www.cmr.gu.se), Cancerforskning (Cancercentrum Sahlgrenska, www.cancercenter.gu.se), Neurovetenskap (www.neurophys.gu.se), Vaccinforskning (www.biomedicine.gu.se), Centre for Bone and Arthritis Research (www.cbar.gu.se), forskning som ska leda till framtidens implantat (www.biomatcell.org.gu.se) med flera. Det grundläggande är dock att Du finner en forskargrupp där Du trivs och fascineras av forskningsområdet.

Övrig information
Vid doktorandportalen (www.sahlgrenska.gu.se/doktorandportalen) kan man finna ett kalendarium över olika disputationer, där man kan leta efter intressanta ämnen eller finna mer information. Fråga Din eventuella forskningsgrupp om de träffas regelbundet (lab-, lunch-, journal club-möten et cetera) och fråga om Du kan få vara med på dessa möten/seminarier.

Ta kontakt
Första steget för att ta del av och lära sig mer om vad det innebär att forska är förstås att ta kontakt med en gruppledare och diskutera detta spännande ämne. Många föreläsare vid Läkarprogrammets kurser är aktiva forskare. Efter spännande föreläsningar kan Du gärna kontakta forskaren för att besöka ett laboratorium eller någon verksam doktorand inom den grupp man är intresserad av. Ni är också välkomna att skicka e-post eller kontakta oss för frågor eller fortsatt diskussion.

Studierektorer vid Amanuensprogrammet

Sidansvarig: Daniel Giglio|Sidan uppdaterades: 2016-09-02