Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

ALF-medel

ALF är ett nationellt avtal mellan regeringen och sju landsting. ALF-avtalen skapar förutsättningar för att utbildning och forskning kan ske i nära samverkan mellan akademin och hälso- och sjukvården.

Parterna har kommit överens om att gemensamt främja hälso- och sjukvårdens utveckling genom ett fördjupat och vidgat samarbete inom forskning, utbildning och utveckling. Det har slutits ett regionalt ALF-avtal mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs universitet.

Stat, universitet och landsting

Staten är huvudman för universiteten och därmed ansvarig för den utbildning som leder till läkarexamen, för utbildning på forskarnivå, samt för den forskning som bedrivs.

Landstingen är huvudmän för hälso- och sjukvården. Universitetssjukhusen har som kärnverksamhet – utöver hälso- och sjukvård – klinisk forskning och utbildning, samt hälso- och sjukvårdens utveckling.

Samarbetsorganisation

Enligt det regionala avtalet finns en samarbetsorganisation mellan parterna. Samarbetsorganisationen består av fyra samarbetsgrupper. Den övergripande gruppen som behandlar principiella frågor kallas Hälso-SAM. De andra grupperna har medicin, odontologi respektive vårdvetenskap som ansvarsområden: Medi-SAM, Odont-SAM och Vård-SAM.

Ekonomisk ersättning

ALF-avtalet reglerar den ekonomiska ersättning som staten lämnar till landstingen för att utbildnings- och forskningsverksamhet bedrivs i hälso- och sjukvården.

ALF-medlen omfattar ca 440 MSEK per år som används till undervisning och forskning.

Så här används ALF-medlen

Huvudposter:

  • Projektmedel – beviljas forskningsprojekt i konkurrens,
  • Undervisning
  • Kombinationsanställningar – beviljas aktiva innehavare av kombinationsanställning,
  • ALF-tjänster – beviljas för forskar-ST, ALF-tjänster på doktorandnivå, ALF-tjänster på post-docnivå, samt ALF-tjänster på högre klinisk nivå, samt
  • Strategiska satsningar

Dessutom finansieras bland annat ett amanuensprogram och starta upp-bidrag.

ALF

Förkortningen ALF betyder avtal om läkarutbildning och forskning.

Protokoll

Samtliga protokoll för samarbetsgrupperna, 
från 2006 och framåt:

Protokoll för Hälso-SAM

Protokoll för Medi-SAM

Protokoll för Odont-SAM

Protokoll för Vård-SAM 

Kontaktinformation

Vicedekanus Christina Jern
christina.jern@neuro.gu.se

Administrativt stöd Niclas Lundh
031 786 30 30
niclas.lundh@sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2016-09-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?