Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hedersdoktorer vid Sahlgrenska akademin

Paul Blanc är professor vid University of California San Francisco (UCSF) och leder ett flertal stora epidemiologiska studier om hur luftvägarna påverkas av faktorer i miljö och arbetsmiljö. 

Paul Blanc är mycket framgångsrik, med över 250 artiklar i välrenommerade, internationella tidskrifter. Han är också en av världens mest citerade forskare inom arbetsmedicinen.

Han får utnämningen för sitt långa och betydelsefulla samarbete med Sahlgrenska akademin. Han har handlett ett flertal postdoktorer vid Sahlgrenska akademin och var under 2014 gästprofessor vid institutionen för medicin. 

Läs mer om 2016 års hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin.

Fakta

Till hedersdoktor kan utses den som haft stor betydelse för forskningen eller utbildningen vid Sahlgrenska akademin, eller på annat sätt bidragit till kunskapsbildning inom akademins verksamhetsområde.

Till hedersdoktor kan även utses den som på annat sätt gjort sig förtjänt av en doktorstitel, genom insatser inom akademins intresseområden.

Den första medicine hedersdoktorn (MDhc) utsågs 1953 vid den då nybildade medicinska fakulteten vid Göteborgs universitet. Efter tillkomsten av den odontologiska fakulteten har, sedan 1970, också utsetts odontologie hedersdoktorer (ODhc) och sedan den vårdvetenskapliga fakulteten blivit en del av Sahlgrenska akademin, från och med 2002, även filosofie hedersdoktorer (FDhc).

Sammanlagt har under perioden 1953-2016 utsetts totalt 225 hedersdoktorer (varav 15% kvinnor). Av de 85 hedersdoktorerna som utsetts sedan 1995 är 28% kvinnor.

 

 

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2016-10-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?