Forskningsnyheter

• Kroppens energiförbränning ökar efter fetmaoperation

[2015-07-01] En så kallad gastric bypass-operation ger ofta en viktnedgång som är varaktig över lång tid. Forskare vid Sahlgrenska akademin har nu hittat en del av förklaringen: fetmaoperationen ökar kroppens energikonsumtion så att opererade i princip "äter sig smala".

• Insulinpump nära halverar risken att dö i hjärt-kärlsjukdom

[2015-06-30] Personer med typ 1-diabetes som använder en insulinpump har en nästan halverad risk att dö i hjärt-kärlsjukdom i förhållande till personer som tar insulin med sprutor. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin som publiceras i inflytelserika British Medical Journal.

• Diabetes dödligare för individer med låg socioekonomisk status

[2015-06-29] Låg inkomst och låg utbildning nästan tredubblar risken för individer med typ 1-diabetes att drabbas av hjärtinfarkt och dö. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin, som dessutom visar att det är en felaktig slutsats att typ 1-diabetes minskar bland yngre.

• Åldern påverkar den biologiska reaktionen på alkohol

[2015-06-22] Alkoholens effekt på hjärnan tycks påverkas av åldern. Det visar studier på råttor som redovisas i en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

• Nytt steg mot vaccin för könsherpes

[2015-06-18] Uppskattningsvis 500 miljoner människor i världen är smittade av könsherpes. En avhandling vid Sahlgrenska akademin presenterar nu ett par grundläggande strategier för utvecklingen av ett framtida vaccin.

• "Ovanlig" demensform vanligare än man tidigare trott

[2015-06-17] Frontallobsdemens har ansetts vara en ovanlig demensform som framförallt drabbar personer i 50-årsåldern. Nya studier vid Sahlgrenska akademin visar att sjukdomen är vanlig även i högre åldrar, där den drabbar nära var trettionde person över 80 år.

• Trend att leta organdonatorer i sociala medier

[2015-06-16] Det blir allt vanligare att patienter letar efter levande organdonatorer i sociala medier. Forskare i Europa och vid Sahlgrenska akademin har i en vetenskaplig studie granskat fenomenet och ger ett antal rekommendationer.

• Tidig korsbandsoperation viktig för idrottare

[2015-06-15] Idrottsutövare som skadar korsbandet och som snabbt vill återgå till idrottandet bör opereras tidigare. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

• 100-tals arbetslösa trots läkarbrist - seminarium i Almedalen 2 juli

[2015-06-12] Det råder läkarbrist i Sverige. Samtidigt finns det 100-tals välutbildade läkare i landet som inget hellre vill än att börja arbeta, men som hindras av byråkrati. Den 2 juli är Sahlgrenska akademin på plats i Almedalen för att diskutera hur systemet kan förenklas och hur svensk sjukvård kan förses med fler välutbildade läkare.

• Snabbt ingripande fördubblar överlevnaden vid hjärtstopp

[2015-06-11] Ny forskning visar att hjärt-lungräddning i väntan på ambulansen fördubblar chansen till överlevnad i samband med ett hjärtstopp. Andelen patienter som får livräddande hjärt-lungräddning har också ökat kraftigt med hjälp av frivilliga så kallade SMS-livräddare. Resultaten publiceras samtidigt i två studier i den ansedda medicintidskriften New England Journal of Medicine.

Visa fler nyheter...

Akademiliv Podcast

Forskare vid Sahlgrenska akademin nördar in på frågor om kroppen, vård och hälsa.