Till startsida
Webbkarta

Forskningsnyheter

 • Nobelpris orsakade glädjetjut på Medicinareberget

  [2015-10-09] Ett glädjeskrik hördes genom korridoren på Medicinareberget när det i onsdags vid lunchtid stod klart att Tomas Lindahl får årets nobelpris i kemi. För Monica Olsson, som arbetat nära Tomas Lindahl, var det klart årets höjdpunkt. - Tomas är en fantastiskt duktig forskare och han har lärt mig allt om proteinarbete. Jag tror nästan jag blev gladare över nobelpriset än Tomas själv, säger hon leende.

 • Antioxidanter får hudcancer att sprida sig fortare

  [2015-10-08] Ny forskning vid Sahlgrenska akademin visar att antioxidanter fördubblar spridningen av malignt melanom i möss. Resultaten stärker forskarnas tidigare studier som visar att antioxidanter påskyndar lungcancer. Cancerpatienter och personer med en ökad risk för cancer bör därför få rådet att undvika kosttillskott med antioxidanter, anser professor Martin Bergö.

 • Hedersdoktor vid Göteborgs universitet får Nobelpriset i kemi

  [2015-10-07] Årets kemipris tilldelas Tomas Lindahl, Paul Modrich and Aziz Sancar. De delar på priset för att på molekylär detaljnivå ha "kartlagt hur celler lagar skadat DNA och felsäkrar den genetiska informationen". Tomas Lindahl arbetade flera år vid Göteborgs universitet och utnämndes till hedersdoktor vid universitet 1991. - Jag är stolt över att ha haft möjligheten att få arbeta med honom, säger Per Sunnerhagen, professor vid Göteborgs universitet.

 • Röntgenmetod avslöjar höftpatienter som kan behöva omoperation

  [2015-10-06] Mellan 5 och 30 procent av de som får en ny höftprotes måste någon gång under sin livstid opereras om. Ny forskning visar att en högupplösande röntgenmetod kan förutse vilka patienter som har störst risk för omoperation.

 • Majoriteten av svenskar mellan 70 och 80 år har någon fobi

  [2015-10-02] Mer än hälften av alla mellan 70 och 80 år har någon fobi och en av tio har en så svår fobi att man kan tala om ett sjukdomstillstånd. Det visar en ny avhandling vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

 • Hjärntrötta kan få hjälp av internetkurs

  [2015-10-02] Mindre trötta, gladare och mer tillfreds med livet. Det blev de deltagare med hjärntrötthet som testade en mindfulness-baserad kurs på internet. En studie vid Sahlgrenska akademin visar att deltagarna inte behövde gå kursen i traditionell gruppform, vilket möjliggör ett deltagande oavsett var man bor.

 • Nytt möjligt mål för barncancerbehandling upptäckt

  [2015-10-01] För första gången har forskare vid Sahlgrenska akademin identifierat ett protein som kan aktivera en särskild receptor på cellytan. När receptorn aktiveras onaturligt initierar den utvecklingen av flera cancersjukdomar, bland annat barncancerformen neuroblastom. Fyndet innebär att nya behandlingsmöjligheter öppnas.

 • Kärlekshormon kan kopplas till aggressivitet

  [2015-09-30] "Må bra-hormonet" oxytocin kan vara en framtida nyckel för behandling av aggressivitet och antisocialt beteende. Det visar en studie med drygt 3 500 ungdomar, av forskare vid Sahlgrenska akademin.

 • Kraftigt minskad dödlighet för diabetiker efter fetmakirurgi

  [2015-09-29] Magsäcksoperationer är inte bara en effektiv behandling vid fetma. För patienter med fetma och typ 2-diabetes mer än halveras risken för hjärtsjukdom och dödlighet efter en gastric bypass. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin som publicerades i Lancet Diabetes & Endocrinology den 29 september.

 • Diabetesläkemedel kan minska matintaget

  [2015-09-22] Många studier har fokuserat på hur mycket vi äter när vi är hungriga, men ibland äter vi bara för att må bättre. En ny avhandling vid Sahlgrenska akademin visar att hormonliknande läkemedel som används vid diabetes typ 2 kan påverka hjärnans belöningssystem och minska intaget av mat.

Visa fler nyheter...

Akademiliv Podcast

Forskare vid Sahlgrenska akademin nördar in på frågor om kroppen, vård och hälsa.

Till sidans topp