Forskningsnyheter

• Autism hos pojkar kan urskiljas med magnetkamera

[2016-04-20] En ny studie, som letts av forskare vid Sahlgrenska akademin, visar att ett nytt mått på hjärnaktivitet kan urskilja autism hos pojkar. Metoden ger helt nya möjligheter att till exempel kunna mäta effekten av en behandling.

• Två unga forskare tilldelas Assar Gabrielssons pris

[2016-04-20] För första gången delar stiftelsen Assar Gabrielssons fond ut pris till två forskare i medicin. Pristagarna Anna Staffas och Rebecka Arnsrud Godtman har bedrivit viktig cancerforskning som rönt stort intresse. Prissumman är 100 000 kronor per person.

• Göteborgs universitet fortsatt i världstoppen inom odontologisk forskning

[2016-04-18] Institutionen för odontologi vid Göteborgs universitet hamnar totalt sett på femte plats på en rankinglista över odontologiska lärosäten i världen. Vetenskapligt placerar sig institutionen dock som trea i världen.

• Claes Ohlsson utsedd till Wallenberg Clinical Scholar

[2016-04-13] Claes Ohlsson, professor på institutionen för medicin, är en av fem framgångsrika kliniska forskare som nu utses till Wallenberg Clinical Scholar. Tillsammans med sina kollegor inom Centre for Bone and Arthritis Research driver han helt unik forskning om osteoporos och benbrott.

• Ny studie och databas över biomarkörer blir en stor hjälp för Alzheimerforskningen

[2016-04-11] I en ny studie som publiceras i Lancet Neurology har forskare vid Sahlgrenska akademin kunnat visa vilka biomarkörer i blod och cerebrospinalvätska som bäst skiljer de med Alzheimers sjukdom och kontroller. Parallellt med studien har forskarna utvecklat en stor databas som samlar data om biomarkörer vid Alzheimers och andra demensformer.

• Möjlighet att leva som andra ökar delaktighetskänslan för utlandsfödda med funktionsnedsättning

[2016-04-11] En funktionsnedsättning kan leda till ytterligare påfrestningar för personer med utländsk bakgrund. De vill kunna leva som andra och möjligheten att vara aktiv i sin vardag är grundläggande för känslan av att vara delaktig. Det visar en ny avhandling vid Sahlgrenska akademin.

• Hotfulla situationer från patienter och anhöriga skapar rädsla hos sjuksköterskor

[2016-04-08] Hotfulla situationer från patienter och anhöriga är ett problem inom flera delar av sjukvården, och så även inom traumasjukvården. I en ny studie från Sahlgrenska akademin beskriver de intervjuade sjuksköterskorna bland annat hur de efter en konfliktsituation kan uppleva en rädsla för att bli igenkända ute i samhället och en oro inför att eventuellt tvingas vittna.

• Ruth Palmer får Göran Gustafssonspriset

[2016-04-06] Så sent som i höstas kunde Ruth Palmer och hennes medarbetare äntligen visa på ett protein som binder till receptorn för genen ALK hos människa - efter 15 års hårt arbete. - Att identifiera liganden för ALK var mitt mål som forskare, så det var verkligen stort. Den nya stora utmaningen är att arbeta med de kliniska applikationerna av fyndet, säger professor Ruth Palmer, som är årets mottagare av Göran Gustafssonspriset i molekylärbiologi.

• En feministisk sagoikon tar plats i medicinarspexet

[2016-04-04] Vad är väl en skandal på slottet? I år tar sig våra dramatiskt lagda studenter an bröderna Grimms klassiska berättelse om Askungen, och utlovar en saga med feministisk tvist och en hel del fiskskämt.

• Omvårdnad i Göteborg rankas 35:a i världen

[2016-04-01] När rankingföretaget QS nyligen släppte sin lista över världens bästa universitet inom området Nursing placerades Göteborgs universitet på plats 35. Nursing blir därmed det andra ämnet i Göteborg att placeras i topp hundra på QS ämnesranking.

Visa fler nyheter...

Akademiliv Podcast

Forskare vid Sahlgrenska akademin nördar in på frågor om kroppen, vård och hälsa.