Forskningsnyheter

• Dagbok hjälper patienter bearbeta vistelse på intensivvårdsavdelning

[2015-07-09] Många patienter har oklara minnen av det som hänt under tiden de vårdats på en intensivvårdsavdelning. I en studie vid Sahlgrenska akademin har dagböcker använts som ett sätt att försöka dokumentera och hjälpa patienten att bearbeta händelseförloppet.

• Kvinnor med graviditetsklåda har kraftigt ökad risk för cancer

[2015-07-08] Gravida som får diagnosen ICP, ibland kallat gradivitetsklåda, löper en kraftigt ökad risk att senare i livet drabbas av gallvägs- och levercancer. Det visar en svensk forskningsstudie som inkluderar över 125 000 kvinnor.

• Kroppens energiförbränning ökar efter fetmaoperation

[2015-07-01] En så kallad gastric bypass-operation ger ofta en viktnedgång som är varaktig över lång tid. Forskare vid Sahlgrenska akademin har nu hittat en del av förklaringen: fetmaoperationen ökar kroppens energikonsumtion så att opererade i princip "äter sig smala".

• Insulinpump nära halverar risken att dö i hjärt-kärlsjukdom

[2015-06-30] Personer med typ 1-diabetes som använder en insulinpump har en nästan halverad risk att dö i hjärt-kärlsjukdom i förhållande till personer som tar insulin med sprutor. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin som publiceras i inflytelserika British Medical Journal.

• Diabetes dödligare för individer med låg socioekonomisk status

[2015-06-29] Låg inkomst och låg utbildning nästan tredubblar risken för individer med typ 1-diabetes att drabbas av hjärtinfarkt och dö. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin, som dessutom visar att det är en felaktig slutsats att typ 1-diabetes minskar bland yngre.

• Åldern påverkar den biologiska reaktionen på alkohol

[2015-06-22] Alkoholens effekt på hjärnan tycks påverkas av åldern. Det visar studier på råttor som redovisas i en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

• Nytt steg mot vaccin för könsherpes

[2015-06-18] Uppskattningsvis 500 miljoner människor i världen är smittade av könsherpes. En avhandling vid Sahlgrenska akademin presenterar nu ett par grundläggande strategier för utvecklingen av ett framtida vaccin.

• "Ovanlig" demensform vanligare än man tidigare trott

[2015-06-17] Frontallobsdemens har ansetts vara en ovanlig demensform som framförallt drabbar personer i 50-årsåldern. Nya studier vid Sahlgrenska akademin visar att sjukdomen är vanlig även i högre åldrar, där den drabbar nära var trettionde person över 80 år.

• Trend att leta organdonatorer i sociala medier

[2015-06-16] Det blir allt vanligare att patienter letar efter levande organdonatorer i sociala medier. Forskare i Europa och vid Sahlgrenska akademin har i en vetenskaplig studie granskat fenomenet och ger ett antal rekommendationer.

• Tidig korsbandsoperation viktig för idrottare

[2015-06-15] Idrottsutövare som skadar korsbandet och som snabbt vill återgå till idrottandet bör opereras tidigare. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

Visa fler nyheter...

Akademiliv Podcast

Forskare vid Sahlgrenska akademin nördar in på frågor om kroppen, vård och hälsa.