Forskningsnyheter

• Storstadssjukhusen flitigast i sociala medier

[2015-05-29] Samtliga svenska landsting har idag en egen Facebook-sida som i genomsnitt uppdateras drygt varannan dag. Flitigast i sociala medier är sjukhusen i Stockholm och Västra Götaland. Det visar en kartläggning som gjorts av läkarstudenter vid Sahlgrenska akademin.

• Fetma hos gravida ökar komplikationerna hos både mor och barn

[2015-05-28] Om kvinnan har fetma i början av sin graviditet ökar risken för komplikationer hos både henne själv och barnet, visar en ny forskningssammanställning. Kvinnor med fetma behöver därför stöd att minska vikten inför graviditet, samt att minimera viktuppgång under graviditeten.

• "Dolt" doftämne kan orsaka kontaktallergi

[2015-05-27] Doftämnet linalylacetat, som utvinns från lavendel, finns inte med på kosmetikaförordningens lista över allergiframkallande ämnen. Ämnet behöver därmed inte redovisas på produkter som säljs inom EU. Nu visar studier vid Göteborgs universitet att linalylacetat kan orsaka allergiskt eksem.

• Ifrågasatta antidepressiva läkemedel mer effektiva än sitt rykte

[2015-05-25] Effekten av de vanligaste antidepressiva läkemedlen, de så kallade selektiva serotoninåterupptagshämmarna (SSRI), har varit starkt ifrågasatt. Men misstron grundar sig delvis på en feltolkning av vetenskapliga resultat. Det visar en granskning gjord av forskare vid Sahlgrenska akademin.

• Många som söker primärvård visar tecken på utmattningssyndrom

[2015-05-21] Mer än hälften av alla i arbetsför ålder som söker till primärvården, oavsett diagnos, upplever sig stressade. Av dessa uppvisar varannan symptom som liknar utmattningssyndrom. Det visar studier vid Sahlgrenska akademin.

• Omgivningens stöd viktigt för arbetsförmågan hos kvinnor med fibromyalgi

[2015-05-20] Ett gott stöd från omgivning, chefer och arbetskamrater är, tillsammans med välfungerande strategier för att hantera sin smärta, viktiga faktorer för att kvinnor med fibromyalgi ska kunna arbeta. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

• Ny modell avgör vem som bör opereras med höftprotes

[2015-05-19] Forskare vid Sahlgrenska akademin har utvecklat en ny modell som kan hjälpa läkare och patienter med höftbesvär att avgöra om man ska gå vidare med höftprotesoperation eller inte. Forskarna har också kartlagt hur patienter mår efter höftoperationen: högutbildade har större chans att förbättras, medan patienter som äter antidepressiva läkemedel har sämre chans till förbättring.

• Tarmflorans utveckling påverkas av sättet vi föds

[2015-05-13] Redan vid födseln koloniseras vår tarm av bakterier. Men tarmflorans sammansättning präglas av på vilket sätt du föds, och om du ammas. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin och Halmstad länssjukhus.

• Göteborgare på uppdrag för världshälsan

[2015-05-13] Den ökande resistensen mot antibiotika hotar att radera den moderna medicinens framsteg och återigen göra botbara sjukdomar dödliga. Mitt i kampen för att hejda utbredningen står en infektionsläkare från Göteborg.

• Göteborgsvarvet ett test för regionens katastrofmedicin

[2015-05-13] Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har tagit fram det första vetenskapliga instrumentet som kan förutse risker och bedöma resursbehovet inför större events. Första testet: Göteborgsvarvet.

Visa fler nyheter...

Akademiliv Podcast

Forskare vid Sahlgrenska akademin nördar in på frågor om kroppen, vård och hälsa.