Forskningsnyheter

• Högtidlig tillställning när Brånemark klev in i uppfinnarnas Hall of Fame

[2016-05-25] Per-Ingvar Brånemark har nu officiellt upptagits i amerikanska National Inventors Hall of Fame. Hustrun Barbro Brånemark tog nyligen emot hans medalj under en festlig tillställning i Washington DC, USA.

• Apotekarstudent prisad för sitt exjobb i USA

[2016-05-24] Mikael Boberg, som nu tar examen från apotekarprogrammet, prisades nyligen för sin posterpresentation vid ASPET:s kongress i San Diego. Dessutom fick han stipendiet ASPET Graduate Travel Award för att presentera resultat från sitt examensarbete vid kongressen Experimental Biology, som är en av världens största inom biovetenskap.

• Paul Blanc blir årets hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin

[2016-05-23] Akademistyrelsen har beslutat att utse den världsledande arbetsmedicinska forskaren Paul Blanc till hedersdoktor. Han får utnämningen för sitt långa och betydelsefulla samarbete med Sahlgrenska akademin.

• Utsläpp av antibiotika till miljön leder till resistens

[2016-05-23] Allt fler smittas av antibiotikaresistenta bakterier. Men hur blir egentligen bakterier motståndskraftiga mot antibiotika? En ny avhandling från Centrum för Antibiotikaresistensforskning (CARe) vid Göteborgs universitet har undersökt miljöns roll i den ökande resistensutvecklingen.

• Kraftig ökning av ovanlig men aggressiv hudcancerform i Sverige

[2016-05-23] Antalet svenska fall av den ovanliga men snabbväxande och livshotande hudcancerformen Merkelcellskarcinom har fördubblats på 20 år. Det visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin.

• Göteborg får Sveriges första centrum för inkontinensforskning

[2016-05-20] Nu får Sverige sitt första forskningscentrum för inkontinens. På Sahlgrenska akademin i Göteborg kommer ett hundratal personer inom olika discipliner att vara knutna till det nya centret. Dessutom har man lyckats locka en av världens främsta forskare till en gästprofessur. Under hösten startar de första studierna.

• Tuggummin eller piercing kan leda till käkproblem och huvudvärk

[2016-05-17] Tonåringars omfattande tuggande av tuggummi och användning av piercingsmycken i munnen eller läpparna kan leda till ökade problem som ömhet i käkleder och tuggmuskler, huvudvärk och svårigheter att gapa. Det visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin, som gjorts på gymnasieelever.

• Läkaralumn debuterar med internmedicinsk roman

[2016-05-09] Läkarstudenterna i romanen vet. Att njuren är ett tyst organ, att hjärtat är en muskel - och att det inte går att rädda alla patienter. Författaren och ST-läkaren Annika Paldanius tar sina medicinska kunskaper till hjälp i sin litterära debut.

• Unikt forskningsprojekt ska ge svar på varför vissa föder för tidigt

[2016-05-09] Förlossningar som startar för tidigt eller för sent är förenade med ökade risker. En kombination av registerbaserade studier och DNA-studier ska ge svaret på vilka faktorer som startar en förlossning, samt på vilken roll arv respektive miljö spelar vid förtidsbörd och överburenhet. Det stora forskningsprojektet koordineras från Sahlgrenska akademin.

• Hormon som utsöndras vid hunger påverkar beslutsförmågan

[2016-05-04] Fatta aldrig viktiga beslut när du är hungrig. Hormonet ghrelin - som utsöndras före måltider och ökar aptiten - har en negativ påverkan både på beslutsfattande och på impulskontrollen. Det visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin.

Visa fler nyheter...

Akademiliv Podcast

Forskare vid Sahlgrenska akademin nördar in på frågor om kroppen, vård och hälsa.