Till startsida
Webbkarta

Forskningsnyheter

 • Blodprov en ny möjlighet att upptäcka hjärnskada

  [2015-11-27] En ny känslig metod för att upptäcka hjärnskada bara genom ett blodprov har utvecklats av forskare vid Sahlgrenska akademin. Metoden har hittills testats på HIV-associerad hjärnskada, men bedöms ha stor möjlighet att bli ett redskap för att kunna upptäcka många olika sjukdomar som påverkar hjärnan - utan att behöva göra ett ryggvätskeprov.

 • Sahlgrenskaforskare invald i kunglig akademi

  [2015-11-24] Kungliga Ingenjörsakademien,IVA, har valt in 15 nya ledamöter. En av dem är Fredrik Bäckhed, professor vid Sahlgrenska akademin och föreståndare för Wallenberglaboratoriet.

 • Brånemark invald i uppfinnarnas Hall of Fame

  [2015-11-20] Nu gör professor Per-Ingvar Brånemark, upphovsmannen till tandimplantaten, sällskap med bland andra Alfred Nobel, Thomas Edison och Louis Pasteur i National Inventors Hall of Fame. Den amerikanska institutionen hyllar världens främsta uppfinnare och vetenskapsmän och Per-Ingvar Brånemark kommer att hedras vid en stor ceremoni till våren.

 • Annan sorts narkos en möjlig behandling mot stressutlöst hjärtsvikt

  [2015-11-19] Stressutlöst hjärtsvikt efter en viss typ av hjärnblödning har visat sig öka risken för ytterligare hjärnskador. Dessa patienter kan nu hittas genom ett enkelt blodprov, och en möjlig behandling mot stressutlöst hjärtsvikt har upptäckts - en annan sorts narkos än den som används i dag. Det visar en ny avhandling vid Sahlgrenska akademin.

 • Tar fram program för att förebygga och behandla löparskador

  [2015-11-18] En forskargrupp under ledning av professor Stefan Grau, institutionen för kost- och idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet, får 3,5 mkr från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur för att under den kommande treårsperioden ta fram träningsprogram som förhindrar belastningsskador hos fritidslöpare och för att validera träningsprogram för enskilda löpare.

 • Bättre kontroll på blodtrycket med mobiltelefonen

  [2015-11-17] Ett interaktivt webbsystem som används i den egna mobiltelefonen kan vara ett effektivt hjälpmedel för en bättre blodtryckskontroll. Testpersonerna sänkte sitt blodtryck, fick en större förståelse för livstilens påverkan på blodtrycket och deltog aktivt i uppföljningssamtalen. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

 • Kreativ lösning kan hindra infektionsspridning via katetrar

  [2015-11-13] Infektioner som uppstår vid andvändning av katetrar är ett globalt hälsoproblem som drabbar miljontals människor. Genom att angripa problemet på ett helt nytt sätt har forskare vid Sahlgrenska akademin hittat en metod som kan hindra de biofilmer som orsakar kroniska infektioner.

 • Särskild gen kan förvarna om depression hos äldre

  [2015-11-12] En gen som redan kopplats till Alzheimers sjukdom tycks också öka risken för äldre att utveckla depression. Med hjälp av genen skulle riskpersoner kunna identifieras och behandlas i ett tidigt skede, det visar forskning från den välkända H70-studien i Göteborg.

 • Mindre risk för karies hos de som valt Frisktandvård

  [2015-11-10] För åtta år sedan infördes Frisktandvård som en ny betalningsform i Folktandvården. En avhandling som utvärderat reformen visar att patienter som väljer Frisktandvård upplever en bättre kontroll över både tandhälsan och pengarna - och dessutom har chans till friskare tänder.

 • Patienter med diskbråck i nacken långsiktigt nöjdare efter operation

  [2015-11-09] Patienter med diskbråck i nacken som genomgår operation är på längre sikt nöjdare med både smärtlindring och rörelsefunktion än de som behandlas med enbart sjukgymnastik. Det visar en ny avhandling.

Visa fler nyheter...

Akademiliv Podcast

Forskare vid Sahlgrenska akademin nördar in på frågor om kroppen, vård och hälsa.