Forskningsnyheter

• Tarmfloran kan förstärka negativa effekter av fettrik kost

[2015-08-27] Tarmforan hos möss som äter fiskolja utvecklar bakterier som skyddar mot både viktökning och inflammation. Tarmfloran hos möss som äter onyttiga fetter utvecklar däremot skadliga bakterier som ökar både inflammationsrisken och insulinsresistensen. En ny studie, som publiceras i Cell Metabolism, visar att tarmens bakterier kan vara ett lämpligt mål för behandling av metabola störningar.

• Resenärer sprider antibiotikaresistens

[2015-08-25] Allt fler svenskar smittas av antibiotikaresistenta bakterier. En ny studie från universiteten i Göteborg och Umeå visar hur resenärer sprider resistenta bakterier mellan olika världsdelar.

• Partner till strokepatient riskerar långsiktigt sämre hälsa och livskvalitet

[2015-08-21] Om din partner drabbas av en stroke kan din egen hälsa påverkas, och ju mer sjukdomen påverkar din partner desto mer påverkas du. En studie som kartlagt den självupplevda hälsan hos strokepatienters makar visar att livskvaliteten kan påverkas i nära ett decennium.

• Bakterier bidrar till lyckad fetmakirurgi

[2015-08-05] Fetmakirurgiska ingrepp innebär också en gynnsam förändring av tarmfloran. I en ny studie visar forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och Chalmers att de gynnsamma förändringarna varar över lång tid.

• Minskat behov av blodtransfusioner vid hjärtkirurgi

[2015-08-05] Genom att undvika icke-livsnödvändiga blodtransfusioner slapp en femtedel av alla patienter att få blod i samband med hjärtkirurgi. Samtidigt sparades miljonbelopp och över tusen blodpåsar. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet som undersökt ett blodbesparingsprogram på thoraxkliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

• Dagbok hjälper patienter bearbeta vistelse på intensivvårdsavdelning

[2015-07-09] Många patienter har oklara minnen av det som hänt under tiden de vårdats på en intensivvårdsavdelning. I en studie vid Sahlgrenska akademin har dagböcker använts som ett sätt att försöka dokumentera och hjälpa patienten att bearbeta händelseförloppet.

• Kvinnor med graviditetsklåda har kraftigt ökad risk för cancer

[2015-07-08] Gravida som får diagnosen ICP, ibland kallat gradivitetsklåda, löper en kraftigt ökad risk att senare i livet drabbas av gallvägs- och levercancer. Det visar en svensk forskningsstudie som inkluderar över 125 000 kvinnor.

• Kroppens energiförbränning ökar efter fetmaoperation

[2015-07-01] En så kallad gastric bypass-operation ger ofta en viktnedgång som är varaktig över lång tid. Forskare vid Sahlgrenska akademin har nu hittat en del av förklaringen: fetmaoperationen ökar kroppens energikonsumtion så att opererade i princip "äter sig smala".

• Insulinpump nära halverar risken att dö i hjärt-kärlsjukdom

[2015-06-30] Personer med typ 1-diabetes som använder en insulinpump har en nästan halverad risk att dö i hjärt-kärlsjukdom i förhållande till personer som tar insulin med sprutor. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin som publiceras i inflytelserika British Medical Journal.

• Diabetes dödligare för individer med låg socioekonomisk status

[2015-06-29] Låg inkomst och låg utbildning nästan tredubblar risken för individer med typ 1-diabetes att drabbas av hjärtinfarkt och dö. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin, som dessutom visar att det är en felaktig slutsats att typ 1-diabetes minskar bland yngre.

Visa fler nyheter...

Akademiliv Podcast

Forskare vid Sahlgrenska akademin nördar in på frågor om kroppen, vård och hälsa.