Till startsida
Webbkarta

Forskningsnyheter

 • Tjocktarmen försvaras av självuppoffrande vaktposter

  [2016-07-12] Vaktpostceller bevakar entrén till tjocktarmens känsligaste delar. När bakterier kommer för nära signalerar vaktposten till en försvarslinje som skickar ut slem (mukus) för att mota bort angriparna. Därefter begår vaktposten självmord och skjuter ut sig själv i tarmen. När vaktposterna är förbrukade ligger vägen öppen för bakterier att invadera. Upptäckten av en helt ny grupp av celler har gjorts av forskare vid Sahlgrenska akademin och är viktig för förståelsen om hur magtarmsjukdomen ulcerös kolit uppstår.

 • Lovande läkemedel mot de allvarligaste komplikationerna hos för tidigt födda barn

  [2016-07-11] Ett nytt läkemedel baserat på forskning vid Göteborgs universitet verkar kunna förebygga både hjärnblödning och svår lungsjukdom hos barn som föds extremt för tidigt. I en mindre första studie där läkemedlet getts till prematura barn halverades riskerna för dessa komplikationer.

 • Ny forskning om cellens åldrande och cellföryngring

  [2016-07-07] När kroppens celler åldras ansamlas defekta delar inne i cellen. Hur transporten av dessa skadade proteiner sker i cellen har betydelse för cellföryngringen, visar ny forskning från Göteborgs universitet. Resultaten kan få betydelse för forskning om stamcellsföryngring, vävnadsförnyelse och åldrande.

 • Många spädbarn som hjärtopererats får ett åldrat immunsystem

  [2016-07-07] Spädbarn som opereras för hjärtfel får ofta thymus (brässen) borttagen. Thymus har viktiga funktioner under utvecklingen av immunförsvaret och en ny studie vid Sahlgrenska akademin visar att de spädbarn som fått thymus bortopererad har ett immunsystem vid 18 års ålder som kan jämföras med hur det normalt ser ut vid 65-70 års ålder.

 • Sju av tio oroliga för antibiotikaresistens

  [2016-06-22] Enligt världshälsoorganisationen WHO utgör bakterier som förvärvat motståndskraft mot antibiotika ett av de mest allvarliga hoten mot den globala folkhälsan. Sju av tio svenskar är oroliga för antibiotikaresistens, men skillnaderna mellan olika grupper är stora. Det visar en undersökning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet som presenteras i forskarantologin Ekvilibrium.

 • Viktigt att få rätt dos antidepressiva läkemedel

  [2016-06-20] Tvärtemot vad som tidigare antagits ger en högre dos av antidepressiva läkemedel också bättre effekt. Det konstaterar forskare vid Sahlgrenska akademin i en ny studie, som också visar att SSRI-medlen är mer effektiva än vad som tidigare påståtts.

 • Mäns vikt i tonåren är kopplad till risken för hjärtsvikt i tidig medelålder

  [2016-06-17] Män som är överviktiga eller feta som 18-åringar löper betydligt högre risk att drabbas av hjärtsvikt redan i tidig medelålder. Det visar en studie som gjorts vid Sahlgrenska akademin, på mer än 1,6 miljoner svenskar som undersöktes i samband med mönstringen.

 • Ingen antagning till tre specialistsjuksköterskeutbildningar vid Göteborgs universitet i höst

  [2016-06-16] Göteborgs universitet mister sitt examenstillstånd för specialistsjuksköterskeutbildningarna med inriktning mot kirurgisk, onkologisk och psykiatrisk vård, sedan Universitetskanslersämbetet (UKÄ) beslutat att utbildningarnas kvalitet har brister. Beslutet påverkar inte befintliga studenter, men innebär att höstens antagning stoppas. Arbetet med att åtgärda de brister som påpekats har redan inletts, med målet att universitetet ska få tillbaka examinationsrätten så snart som möjligt.

 • Pollenallergi har ökat bland vuxna svenskar

  [2016-06-16] Förekomsten av pollenallergi bland vuxna har ökat i Sverige. Däremot inte förekomsten av allergi mot pälsdjur, kvalster eller mögel. Det visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

 • Måttlig viktnedgång rekommenderas under amningsperioden

  [2016-06-15] Att gå ner i vikt efter graviditeten är viktigt för hälsan, men en ny studie visar att halterna av organiska miljöföroreningar ökar i modersmjölken vid viktnedgång under amningsperioden. Med en måttlig viktnedgång på i snitt ett halvt kilo per vecka är ökningen däremot liten och påverkar därmed inte nyttan med amningen.

Visa fler nyheter...

Akademiliv Podcast

Forskare vid Sahlgrenska akademin nördar in på frågor om kroppen, vård och hälsa.

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?