Forskningsnyheter

• God överlevnad för "blue babies" och barn med medfött hjärtfel

[2016-02-11] Över 90 procent av de som opererats för medfött hjärtfel som barn, till exempel på grund av "blue baby"-syndrom, lever 20 år efter operationen. Det visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin.

• Nytt samarbetsavtal mellan MSD, Sahlgrenska akademin och Västra Götalandsregionen

[2016-02-09] Idag, den 9 februari, signeras ett ramavtal mellan hälso- och sjukvårdsföretaget MSD, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen. Det är starten för en ny innovativ samarbetsarena som i förlängningen ska gynna patienterna.

• Strategi för att öka överlevnaden hos mödrar och nyfödda i södra Asien

[2016-02-09] I flera länder i södra Asien är barnmorskeyrket ingen etablerad profession. Som en följd är komplikationer mycket vanliga både för mödrar och nyfödda barn. Malin Bogren har arbetat på uppdrag av FN i Nepal, Afghanistan och Bangladesh. I sin avhandling presenterar hon en strategi för hur barnmorskeyrket kan etableras i sex låginkomstländer - och på så sätt förbättra hälsan hos mödrar och nyfödda barn.

• Spädbarn bör sova i egen säng för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd

[2016-02-08] Råden som ges för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd har fungerat bra, men det finns potential att rädda ytterligare liv. Utöver att sova på rygg bör spädbarn under de första månaderna även sova i egen säng för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Det visar en ny avhandling vid Sahlgrenska akademin.

• Studie på vilda brunbjörnar ger insikter om vår egen tarmflora

[2016-02-04] Brunbjörnens matvanor går från ett extremt energiintag under sommarhalvåret till noll energitillförsel i vinteridet. I en unik studie med vilda brunbjörnar kan svenska forskare visa att björnens kostvariation går hand i hand med dramatiska förändringar i djurets tarmflora - fynd som kan öka kunskapen om hur vår egen tarmflora påverkar vår ämnesomsättning.

• Göteborg vann omröstning om världskongress

[2016-02-01] Göteborg slog ut Paris och Glasgow när forskarna i organisationen ICS fick rösta om var deras världskongress ska hållas år 2019. Framstående forskning på Sahlgrenska akademin, stöd från näringslivet och en bra film avgjorde omröstningen.

• Test i mobilen kan avslöja synfel

[2016-01-27] Appar som testar synfunktionen hemma kan upptäcka försämringar i ögats gula fläck långt tidigare än traditionella syntester. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

• Personcentrerad vård centralt i betänkandet om effektiv vård

[2016-01-14] FORSKNING SOM PÅVERKAR. Det slutbetänkande om effektiv vård som nu lämnats över till regeringen konstaterar att högeffektiv vård kräver att patienten blir mer involverad i den egna vården. Utredaren Göran Stiernstedt hänvisar bland annat till forskning genomförd vid Centrum för personcentrerad vård, GPPC, vid Göteborgs universitet.

• Göteborgsstudie på topplistan över mest spridda nyheter

[2016-01-13] En studie från Sahlgrenska akademin om tarmflorans tidiga utveckling blev en av förra årets mest lästa och delade nyheter på den internationella, vetenskapliga nyhetstjänsten Eurekalert. - Det är mycket roligt och uppmuntrande att vår forskning väcker ett stort allmänt intresse och får ett stort genomslag, säger forskaren bakom studien Fredrik Bäckhed.

• Så mycket minskar fysisk aktivitet risken för metabola syndromet

[2015-12-22] Enbart en minuts träning per dag kan faktiskt räcka för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det visar en studie av forskare vid Sahlgrenska akademin och GIH som undersökt hur risken sjunker i takt med hur mycket stillasittande som byts ut mot fysisk aktivitet, beroende på intensitetsnivå.

Visa fler nyheter...

Akademiliv Podcast

Forskare vid Sahlgrenska akademin nördar in på frågor om kroppen, vård och hälsa.