Thomas Nyström: Ny strategi i forskningen om biologiskt åldrande

Nu tas ett nytt steg i forskningen kring biologiskt åldrande, från studier av enskilda beståndsdelar i celler – till kommunikationen dem emellan. Syftet är att i framtiden kunna senarelägga och bromsa exempelvis neurologiska sjukdomar som parkinson och alzheimer.

– Det finns en rad belägg för att en del av åldersproblematiken handlar om att det går fel i just den här kommunikationen. Men man vet inte hur kommunikationen går till, bara hur enheter i en cell isolerat beter sig, säger Thomas Nyström, professor i mikrobiologi vid institutionen för biomedicin, Göteborgs universitet.

Med en åldrande befolkning ökar trycket i forskningen för att förstå det biologiska åldrandet, vars ursprung finns på cellnivå. Det handlar om processer där en kollaps i en cellenhet får återverkningar i andra, utan att den egna kontroll- eller reparationsförmågan kan hålla emot.

Vad är det som sker? När, hur och varför fallerar cellernas inre organeller en efter en? Genom att studera kommunikationen, alltså utbytet av biokemisk information mellan olika celldelar, hoppas Thomas Nyström och hans kollegor generera fundamentalt ny kunskap om åldrandets grundläggande mekanismer.

Det som primärt ska studeras i projektet är jäst, med ett integrerat angreppssätt som omfattar genetik, cell- och molekylärbiologi, biokemi, systembiologisk analys och högupplöst elektronmikroskopisk tomografi.

Siktet är inställt på att undersöka om de åldrandemekanismer som identifieras även är verksamma i celler hos människa, vilket i förlängningen kan öppna för behandlingar mot åldersrelaterade sjukdomar, exempelvis neurologiska sjukdomar och demens.

Projektanslag: 44,7 miljoner kronor

FOTO: Elin Lindström Claessen/GU