Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Prisas för enastående nyskapande forskning

Nyhet: 2015-12-21

Professor Kaj Blennow vid Sahlgrenska akademin har tilldelats Söderbergska priset i medicin 2016 för sin forskning om Alzheimers sjukdom. Priset, som är på en miljon kronor, får han för sin ”enastående nyskapande forskning”.

– Vad glad jag blir! Det är en stor ära för mig att få Söderbergska priset i medicin, säger Kaj Blennow själv:

– Det är också väldigt glädjande att denna typ av kliniskt anknuten biokemisk forskning uppmärksammas. Det finns idag ett flertal nya mycket lovande läkemedel som är i slutfasen av kliniska prövningar, och den dag de förhoppningsvis finns tillgängliga för patienterna kommer det att finnas ett enormt behov av att kunna diagnosticera Alzheimer tidigt i förloppet av sjukdomen.

"Enorm inverkan"

Kaj Blennow och hans forskargrupp har enligt prisjuryns motivering haft en enorm inverkan på Alzheimerforskningen och bland annat bidragit till att utvecklingen av nya analyser av biomarkörer.

Enligt prisjuryns tillika Svenska Läkaresällskapets ordförande Kerstin Nilsson är det tack vare Kaj Blennows insatser som dessa ”numera mycket värdefulla och vanliga tester används såväl inom klinisk medicin, neurologi, geriatrik och psykiatri, som inom läkemedelsutvecklingen i hela världen”.

Följt i fotspåren

Kaj Blennow har haft som mål att göra sina forskningsresultat tillgängliga på kliniken, och hans laboratorium var därför först i världen med att introducera dessa analyser i diagnostisk rutin. Ett stort antal europeiska länder har därefter följt i hans fotspår och analysmetoderna används idag även i USA, Australien, Sydamerika och Japan.

Det Söderbergska priset i medicin 2016, på en miljon kronor, delas ut av Torsten Söderbergs Stiftelse. Det premierar klinisk medicinsk forskning, vars resultat blivit uppenbart de senaste tio åren. Priset delas ut sedan 1986, fram till 2014 tillsammans med Ragnar Söderbergs stiftelse, och pristagaren utses i samarbete med Svenska Läkaresällskapet.

Priset delas ut vid ett seminarium på Läkaresällskapet den 7 april 2016.

Mer information:
Kaj Blennow, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet
031–343 1791
0761–073 835
kaj.blennow@neuro.gu.se

Kerstin Nilsson, ordförande i juryn och Svenska Läkaresällskapet, 070-188 50 34

Läs mer om Torsten Söderbergs Stiftelse

Läs mer om Svenska Läkaresällskapet


 

AV:

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2017-09-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?