Göteborgs universitet etta i Sverige inom odontologi enligt ansedd rankning

Nyhet: 2017-09-01

Den senaste Shanghairankningen sätter Göteborgs universitet överst bland svenska lärosäten inom ämnet odontologi. I internationell jämförelse placeras GU som 26:a i världen.

Årets Shanghairankning är den första att presentera enskilda listor för en rad smalare ämnen, däribland odontologi. Den odontologiska forskningen och utbildningen vid Göteborgs universitet har länge haft en stark ställning, och räknas bland de allra främsta odontologiska institutionerna i världen.

– Det är naturligtvis jätteroligt att vi återigen placerar oss så högt på internationella rankninglistor, det är ett kvitto till alla på institutionen att vi gör forskning med mycket hög kvalitet, kommenterar Annika Ekestubbe, prefekt för institutionen för odontologi, som menar att rankningen får betydelse för institutionen:

– I omvärlden är rankning betydelsefull, trots att mätmetoderna kan ha brister. En bra rankning stärker vårt anseende, inte minst i samverkan med externa partners.

Göteborgs universitet placerar sig som klar etta i Sverige inom odontologi, följt av Karolinska Institutet, Malmö högskola och Umeå universitet. På den internationella topplistan dominerar amerikanerna: University of Michigan-Ann Arbor i ledning, följt av ytterligare fem amerikanska lärosäten.

Femtioårskalas

Det goda utfallet i Shanghairankningen kommer lägligt – lagom till femtioårsjubileet för institutionen för odontologi, som firas med ett stort kalas i mitten av september. Den dåvarande Odontologiska fakulteten invigdes 1967, och landmärket Odontologen etablerades som ett odontologiskt undervisningssjukhus, som också omfattade laboratorier för translationell forskning. Till den nybildade fakulteten rekryterades då topprofessorer från hela landet som lade grunden till forskningsframgångarna. Genom bland andra Per-Ingvar Brånemark etablerades tidigt gränsöverskridande forskningssamarbeten med andra fakulteter och forskningsområden.

Ett tvärvetenskapligt förhållningssätt och samverkan med externa partners är viktiga hörnstenar för institutionen. Institutionens strategiska forskningsområden är biomaterial, inflammation, informationsteknologi, hårdvävnadsbiologi och odontologisk beteendevetenskap. Institutionen har också ett stort utbildningsuppdrag, och driver program för nya tandläkare, tandhygienister och tandtekniker.

– Vi är idag en institution med mycket fokus på utbildning, med relativt lite resurser för forskning, men de kompletta och translationella miljöerna på institutionen har varit och är en framgångsfaktor, säger Annika Ekestubbe.

Shanghairankningens officiella namn är Academic Ranking of World Universities. Listan gavs från början ut av Shanghai Jiao Tong University, men publiceras sedan några år tillbaka av den oberoende organisationen ShanghaiRanking Consultancy. Shanghairankningen har fått stort genomslag, och anses vara en av de mest tillförlitliga rangordningarna av världens lärosäten. Liksom för andra rankningar diskuteras den metod som avgör placeringarna på listan. Listan baseras på sex indikatorer, bland annat antalet tidigare studenter och anställda som tilldelats nobelpris och andra större utmärkelser inom sitt fält, antalet högciterade forskare, och antalet artiklar i Nature och Science.

Läsa hela rankinglistan inom odontologi

Foto: Göran Olofsson/GU (byggnad), Johan Wingborg/GU (porträtt)

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2016-08-18