Brånemark invald i uppfinnarnas Hall of Fame

Nyhet: 2015-11-20

Nu gör professor Per-Ingvar Brånemark, upphovsmannen till tandimplantaten, sällskap med bland andra Alfred Nobel, Thomas Edison och Louis Pasteur i National Inventors Hall of Fame. Den amerikanska institutionen hyllar världens främsta uppfinnare och vetenskapsmän och Per-Ingvar Brånemark kommer att hedras vid en stor ceremoni till våren.

Professor Per-Ingvar Brånemark gick bort i slutet av 2014 och har nu postumt blivit invald i National Inventors Hall of Fame. Han kommer att hedras vid en ceremoni den 5 maj 2016. Hans hustru i Göteborg, Barbro Brånemark, planerar att resa till Washington DC i USA för ceremonin.
– Jag är inbjuden och kommer att åka om jag bara är frisk. Det är en fantastisk ära, särskilt om man tittar på vilka övriga som blivit invalda. Den som blir invald ska ha gjort något stort för mänskligheten och inneha ett amerikanskt patent, och det har ju Per-Ingvar flera stycken, säger Barbro Brånemark.

Arbetade nära

Barbro Brånemark jobbade nära sin make i 40 år och hon är glad och stolt över att Per-Ingvar nu har blivit invald i National Inventors Hall of Fame.
– Vi jobbade oerhört nära varandra och det har varit en fantastisk livsresa. Sedan Per-Ingvar gick bort i december förra året har det varit många minnessymposier runt om i världen. Han var mer uppmärksammad och känd utomlands än i Sverige, säger Barbro Brånemark.

Känd världen över

1965 opererade Per-Ingvar Brånemark in titanskruvar på en patient för första gången. Titan är ett vävnadsneutralt material, vilket möjliggör för bencellerna att under läkningen efter operationen växa ihop med implantatytan utan mellanliggande vävnad.
Han blev känd världen över för upptäckten att grundämnet titan kan integreras med benvävnad genom osseointegration, ett begrepp som även myntades av honom. Brånemarks stora upptäckt lever inte bara vidare, utan utvecklas till allt bättre metoder.

Blivit rutinmetod

Forskare i Göteborg är tack vare Per-Ingvar Brånemark världsledande inom osseointegration som människor över hela världen blir hjälpta av. Metoden som först användes för tandimplantat har kommit att vidareutvecklas för användning i andra delar av skelettet, som led- eller benproteser.
– Det är ju fantastiskt att ha kommit på något som så många människor har haft nytta av. Alla tandläkare känner till honom och hans upptäckt har blivit en rutinmetod, säger Barbro Brånemark.

Sjätte svensken som väljs in

National Inventors Hall of Fame grundades 1973 och är beläget på amerikanska patentverkets område i Alexandria, Virginia. Tillsammans med Per-Ingvar Brånemark är det 16 personer från hela världen som väljs in och hedras 2016.
De svenskar som tidigare blivit invalda är, förutom Alfred Nobel, Nils Bohlin (trepunktsbältet), John Ericsson (varmluftsmaskinen och propellern), Gideon Sundbäck (blixtlåset) och Ernst Alexandersson (pionjär inom radioutvecklingen).
Per-Ingvar Brånemark har genom åren fått många fina pris och utmärkelser. Bland annat fick han 1992 Söderbergska priset, utomlands känt som ”lilla Nobel-priset”, och 2011 fick han det Europeiska patentverkets (EPO) pris, European Inventor Award, i klassen Lifetime achievement.

Länk till The National Inventors Hall of Fame

Bilden på Per-Ingvar Brånemark är tagen av Johan Wingborg.
Bilderna på Barbro Brånemark är tagna av Elin Lindström Claessen.

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2016-08-18