155 miljoner kronor till Sahlgrenska akademin i VR:s utlysning inom medicin och hälsa

Nyhet: 2017-10-27

Bildtext: Chandrasekhar Kanduri, professor i medicinsk genetik, särskilt RNA-epigenetik är en av 35 forskare vid Sahlgrenska akademin som får bidrag ur Vetenskapsrådets stora utlysning inom medicin och hälsa.

När Vetenskapsrådet nu presenterat utfallet i sin årliga utlysning inom medicin och hälsa får forskare vid Sahlgrenska akademin 155 miljoner kronor - näst mest i landet. Störst bidrag får Kaj Blennow, Chandrasekhar Kanduri, Claes Gustafsson, Gunnar C Hansson och Mattias Lorentzon, som alla får nio miljoner kronor var under fem år.

Eric Hanse, tf dekan för Sahlgrenska akademin, gläder sig åt årets goda utdelning från Vetenskapsrådet:

– Många har fått glada besked från VR, och jag vill gärna gratulera alla som fått bidrag. Samtidigt vet jag att det finns många som inte lyckades få pengar denna gång och som just nu är frustrerade. Jag hoppas ni inte ger upp utan försöker igen!

Utdelningen till Sahlgrenska akademin landar på totalt 155 100 000 kronor, vilket är 15,25 procent av VR:s utlysning. Göteborgs universitet är tvåa på listan, efter Karolinska Institutet. Lunds universitet får nästan lika mycket som GU. Vid Sahlgrenska akademin får 35 forskare del av utlysningen, och av dem är könsfördelningen i år helt jämn.

Beskedet från VR förstärker den bild som Shanghai-rankningen och även de stora bidragen från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse gett tidigare i höst: nationellt står Göteborgs universitet sig står starkt inom livsvetenskaperna.

Oväntade fynd

Claes Gustafsson, professor i medicinsk kemi, är en av de fem som får nio miljoner kronor under fem år. Att få ett så stort bidrag från VR ger framförallt arbetsro och möjlighet att fokusera på lite större frågor, menar han, och berättar att han och hans kollegor hittat en ny mekanism bakom mitokondriell sjukdom, som de nu ska undersöka i detalj:

– Det är ett nytt område, som tidigare inte beforskats och vi tror att det finns goda möjligheter till nya, oväntade fynd. Ett första vetenskapligt arbete som beskriver våra fynd kommer att publiceras om några månader.

Vad blir er största utmaning under projektet?

– Att hålla humöret uppe! De flesta fantastiska idéer visar sig slutändan vara helt fel och då är det lätt att bli lite modfälld.

Nytt hopp för svårbehandlad cancer

Även Chandrasekhar Kanduri, professor i medicinsk genetik, särskilt RNA-epigenetik, får nio miljoner i VR-bidrag. Det ger gruppen råg i ryggen när de nu ska gå vidare med sitt arbete om långa icke-kodande RNA-molekyler, som är en grupp av molekyler i vår arvsmassa som är viktiga under utvecklingen för däggdjur, men som inte kodar för några proteiner.

– I mitt lab har vi identifierat långa icke-kodande RNA som kan har potential att användas behandlingen av cancer, och då särskilt som terapi mot läkemedelsresistenta cancerformer. Med bidraget från VR kan vi nu föra fynden vidare, säger Chandra.

Ny kunskap om benmärgsfett

Mattias Lorentzon, professor i geriatrik, är också en av de somm som får ett riktigt stort bidrag från VR. Han forskar om osteoporos, och projektet handlar om betydelsen av benmärgsfett, vars fysiologiska betydelse för skelettet och för metabola processer till stor del är okänd.

– Mest spännande blir att ta reda på om det går att förbättra skelettets materialegenskaper och styrka genom att hämma tillväxten av benmärgsfett eller påverka dess sammansättning. Vi kommer att på olika sätt studera hur benmärgsfettet regleras. Dessutom kommer det att bli oerhört intressant att studera om det går att förbättra frakturprediktionen, det vill säga förmågan att förutsäga vilka patienter som kommer att få fraktur, hos äldre genom att kvantifiera benmärgsfett, säger Mattias, som också planerar att genomföra interventionsstudier.

Vetenskapsrådets lista över utfallet i deras stora utlysning (Excel-fil)

Porträtt, från toppen: Eric Hanse, Claes Gustafsson, Gunnar C Hansson och Chandrasekhar Kanduri.

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2017-09-29