Maria Falkenberg: Nybildat mitokondriellt DNA och dess resa till nästa cell

Varför fördelas genetiska skador i mitokondrierna så ojämnt? Nu öppnar Maria Falkenberg ett nytt forskningsfält, som ger viktiga svar om de många och ofta allvarliga sjukdomar som beror på skador i mitokondriernas DNA. Dessutom kan forskningen hjälpa oss förstå varför människor åldras så olika.

I våra celler finns mitokondrier som omvandlar näringen i maten till energi som cellen kan använda. Mitokondrier har sitt eget DNA och skador i detta kan ge upphov till mitokondriella sjukdomar. Var och en av sjukdomarna är mycket ovanlig, men eftersom det finns så många sådana sjukdomar drabbas årligen ett tjugotal barn i Sverige. Svårighetsgraden varierar: många barn överlever inte, andra kan leva ett nästan helt vanligt liv.

Mängden skadat DNA i mitokondrierna fördelar sig inte jämnt. Det varierar mellan organ, och även mellan celler i samma organ.
– Det är en viktig förklaring till varför symtomen varierar så kraftigt, men det är inte känt varför skadorna fördelas så ojämnt, säger Maria Falkenberg, professor vid avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi, Göteborgs universitet.

Som expert på mitokondriens DNA var Maria Falkenberg först i världen med att lyckas få detta DNA att kopiera sig själv i ett provrör. I samarbete med kollegor i Göteborg och i Stockholm tar hon nu nästa steg:

– Vi ska studera vad som händer när mitokondriellt DNA just har kopierats färdigt: hur de nybildade DNA-molekylerna separeras, och hur de transporteras till olika delar av cellen för att sedan fördelas till dottercellerna när cellen själv delar sig.

Skador på mitokondriellt DNA uppstår inte bara i fosterlivet. Alla människor får med tiden sådana genetiska skador, som ackumuleras under livets gång och tros bidra till åldrande.

– När vi vet mer om hur mitokondriellt DNA separeras och segregeras har vi också en ny liten kunskapsbit om människans åldrande. Kanske kan det hjälpa oss förstå varför vi människor åldras så olika.

Projektanslag: 34,5 miljoner kronor

FOTO: Johan Wingborg/GU