Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aktuellt i forskningen

150 miljoner till forskning på Sahlgrenska akademin

Fyra professorer vid Sahlgrenska akademin får projektmedel på totalt 151,4 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

"Ett kvitto på att vår forskning håller högsta internationella klass" – Rektor Eva Wiberg

Fredrik Bäckhed

Professor i molekylärmedicin vid institutionen för medicin
43,2 miljoner kronor

För att fördjupa kunskapen om sambanden mellan tarmflora och hälsa, med siktet inställt på nya behandlingar av diabetes typ 2

Maria Falkenberg

Professor i biomedicinsk laboratorievetenskap vid institutionen för biomedicin
34,5 miljoner kronor

För att studera genetiska skador i mitokondrierna, cellernas kraftverk, något som ger upphov till mitokondriella sjukdomar

 

Gunnar C Hansson

Professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid institutionen för biomedicin
29 miljoner kronor

För forskning om det skyddande slemlager, mukus, som finns i våra luftvägar och tarmar och som bakterier inte kan ta sig igenom

Thomas Nyström

Professor i mikrobiologi vid institutionen för biomedicin
44,7 miljoner kronor

För forskningen kring biologiskt åldrande med fokus på hur enskilda beståndsdelar i celler kommunicerar med varandra, en utpekad nyckelfaktor i sammanhanget

 

 

Ytterligare 36,6 miljoner kronor går till Raimund Feifel, professor i fysik vid Naturvetenskapliga fakulteten. I årets anslagsomgång från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse får Göteborgs universitet 5 av 18 anslag och en tredjedel av den totala summan på 560 miljoner kronor, fördelade över fem år.

Stiftelsen beviljar medel till främst grundforskning inom medicin, teknik och naturvetenskap. Anslagen ger forskarna en möjlighet att satsa på riskfyllda och långsiktiga projekt.

Pressmeddelande 27 september 2017 

Forskningsnyheter

 • Nya gener som ger antibiotikaresistens kartlagda

  [2017-10-16] Genom att analysera stora mängder av dna har forskare på Chalmers och Göteborgs universitet kartlagt flera hittills okända gener som gör bakterier motståndskraftiga mot den mest kraftfulla antibiotikan. Forskningen öppnar för insatser mot spridning av nya former av multiresistenta bakterier. Upptäckten publiceras i tidskriften Microbiome.

 • Kraftig ökning av fetma bland barn i världen

  [2017-10-12] Fetma bland barn och ungdomar i världen har blivit tio gånger vanligare de senaste fyrtio åren. Det visar en studie som publiceras i tidskriften The Lancet, där flera forskare från Göteborgs universitet medverkar. Om trenden fortsätter kommer fetma att bli vanligare än undervikt i världen inom bara några år.

 • Förrädisk växelverkan i hjärnan vid rökning

  [2017-10-12] Fram med cigarettpaketet, in med en cigg i munnen och tänd. Det är välbekanta handgrepp för en rökare, och samtidigt ett beteende som har starkare koppling till själva drogberoendet än man tidigare trott, visar forskning vid Sahlgrenska akademin.

 • Blodprov kan ge svar på patienters strålkänslighet

  [2017-10-09] Hur mycket strålning eller cellgifter kan en viss cancerpatient klara? Med hjälp av ett blod- eller vävnadstest kan svaret ges redan i förväg, vilket öppnar för bättre behandlingar, visar forskning vid Sahlgrenska akademin.

 • "Vi måste erkänna könsskillnaderna när det gäller stroke"

  [2017-10-05] Snittsåldern för människor i världen ökar, och med den också förekomsten av stroke - särskilt bland kvinnor. En situation som kräver könsspecifika riktlinjer för stroke världen över, konstaterar färfattarna till en översiktsartikel i Nature Reviews.

Visa fler nyheter...

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2017-09-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/
Utskriftsdatum: 2017-10-23