Aktuellt i forskningen

Kolla på Sahlgrenska akademins seminarier i Almedalen i efterhand

Forskningsnyheter

• Rekommenderat blodtrycksmål vid diabetes typ 2 ifrågasätts

[2016-08-23] Socialstyrelsen höjde nyligen den rekommenderade blodtrycksgränsen för patienter med diabetes. Detta kan leda till att fler patienter drabbas av stroke eller hjärtinfarkt, visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin. Den nya studien är världens hittills största i ämnet och baseras på data från individer med diabetes typ 2 i det Nationella Diabetesregistret.

• Enbart rökning är farligare än låg fysisk kapacitet

[2016-08-19] Dålig kondition är en större riskfaktor för dödlighet än vad högt blodtryck eller höga kolesterolvärden är. Enbart rökning innebär en större risk. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin, där medelålders män följts upp under totalt 45 år.

• Kalciumtillskott kan öka risken för demens hos kvinnor

[2016-08-18] Kalciumsupplement kan öka risken för demens hos äldre kvinnor som haft en stroke eller andra tecken på sjukdomar i hjärnans blodkärl. Det visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Neurology.

• Forskarkollegor i hårdträning inför VM i SwimRun

[2016-08-15] Maria Frånlund och Ralph Peeker arbetar tillsammans på urologen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och är också forskarkollegor på Göteborgs universitet. Dessutom är de partners i Swimrun - en extremsport som kombinerar simning i öppet vatten med långa distanser löpning på land.

• GU-forskare vill att allmänna TBE-vaccinationer införs

[2016-08-02] Det är dags att överväga subventionerade vaccinationer mot TBE och utreda kostnadseffektiviteten i att införa TBE-vaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet. Det anser några forskare vid Sahlgrenska akademin som skrivit en debattartikel i Läkartidningen.

Visa fler nyheter...