Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aktuellt i forskningen

Forskningsnyheter

 • Framgång för 3D-printat brosk

  [2017-04-20] Ett forskarlag vid Sahlgrenska akademin har lyckats skapa broskvävnad genom att skriva ut stamceller med en 3D-printer. Att stamcellerna överlevde att skrivas ut på detta sätt är en framgång i sig. Dessutom kunde forskarlaget få cellerna att föröka sig och differentiera till brosk i den utskrivna strukturen.

 • "Skydda patienterna - skrota den klassiska ronden"

  [2017-04-17] Sjukvårdens ronder måste skrotas för att skydda patienterna. Det hävdar Jan Lötvall, professor vid Sahlgrenska akademin, som vill ha ny fart på diskussionen om integritet i vården. På DN Debatt berättar han om sina egna erfarenheter som patient.

 • Blodtest kan visa hur allvarlig hjärnskakningen är

  [2017-04-13] Genom att mäta mängden av ett särskilt hjärnprotein i blodet går det att i förväg avgöra hur allvarlig en hjärnskakning är. En ny studie från Sahlgrenska akademin visar att proteinet NF-L kan mätas i blodprov och användas som en prognostisk markör för hjärnskakning, vilket kan få stor betydelse inom både akutsjukvård och idrottsmedicin.

 • Personer med diabetes stora vinnare när hjärt-kärlsjukdomar minskar

  [2017-04-13] Hjärt-kärlsjukdom har minskat rejält i Sverige sedan sent 1990-tal. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin på totalt närmare tre miljoner vuxna svenskar. Relativt sett är det personer med diabetes typ 1 och 2 som är de stora vinnarna.

 • Snabbt besked om vaccinering haft önskad effekt

  [2017-04-13] Inom sju dagar efter vaccineringen kan ett blodprov visa om vacciner som baserats på levande, modifierade virus har haft önskad effekt. Det visar en ny studie från ett stort europeiskt forskningssamarbete där Göteborgs universitet medverkar. Studien handlar om en vaccinkandidat mot ebola, och metoden innebär att utvecklingen av andra nya vacciner som baseras på levande virus kan gå betydligt snabbare.

Visa fler nyheter...

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2016-12-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?