Till startsida
Webbkarta

Aktuellt i forskningen

Almedalen 2016

Kolla på Sahlgrenska akademins seminarier i Almedalen i efterhand

 

 

Forskningsnyheter

 • Urinläckage vanligt även hos kvinnor som inte fött barn

  [2016-10-26] Kvinnor som inte fött barn hamnar ofta under radarn för forskningen om urininkontinens. I en studie på den här gruppen uppger dock var femte kvinna över 45 år att hon läcker.

 • Universitetet utökar kompletterande utbildning för personer med utländsk examen

  [2016-10-20] Göteborgs universitet har fått utökat uppdrag av regeringen att utforma nya kompletterande utbildningar för personer med utländsk examen. Det gäller utbildningar till apotekare, biomedicinska analytiker och socionomer.

 • Två befintliga läkemedel fungerar också mot alkoholberoende

  [2016-10-17] Två läkemedel, som idag finns som behandling för depression och rökavvänjning, har goda möjligheter att också kunna användas mot sjukdomen alkoholberoende. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin, som även visar att ett nyutvecklat test för att mäta alkoholkonsumtion i blod är betydligt bättre än de tester som nu används.

 • Inlagda patienter har ofta ont - och ribban för kvinnors smärta är högre

  [2016-10-05] Patienter som vårdas på sjukhus besväras förvånansvärt mycket av smärta utan att det uppmärksammas. I en studie från Sahlgrenska akademin rapporterar två av tre patienter att de har ont, och den upplevda smärtan är betydligt högre än den gräns som anses acceptabel inom vården. Studien visar också att kvinnor behöver uppleva mer smärta jämfört med män för att personalen ska notera det i patientjournalen.

 • Göteborgsforskare kommenterar årets nobelpristagare i medicin

  [2016-10-03] Thomas Nyström, professor i mikrobiologi vid Göteborgs universitet, som själv forskar om åldrande i jästceller, tycker det är ett glädjande besked att Yoshinori Ohsumi får årets nobelpris i medicin: - Det är mycket roligt att priset går till grundläggande molekylärbiologisk forskning och att bagerijäst, än en gång, visat sig vara en så uppskattad och användbar modellorganism med relevans för mänskliga funktioner och sjukdomar, kommenterar Thomas Nyström.

Visa fler nyheter...

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2016-08-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?