Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aktuellt i forskningen

Forskningsnyheter

 • Trendbrott inom barnfetma - sjunkande BMI hos 8-åriga pojkar

  [2017-02-20] Efter decennier av ökande barnfetma går det nu åt motsatt håll. Bland 8-åriga pojkar i Sverige har andelen med övervikt och fetma minskat till de lägsta nivåerna sedan tidigt 1990-tal, visar en studie från Sahlgrenska akademin.

 • Bestående autistiska drag hos kvinnor med anorexi

  [2017-02-02] Kvinnor med anorexi uppvisar tydliga autistiska drag, även sedan ätstörningen klingat av och de uppnått normalvikt, visar forskning vid Sahlgrenska akademin. Likheterna mellan anorexi och autism hos kvinnor syns också i den del av hjärnan som styr den sociala förmågan.

 • Ny forskning ger skoningslös bild av tillvaron som dövblind

  [2017-01-26] Som att befinna sig i en smutsig glasburk, oförmögen att nå ut och med bekanta som passerar utan att hälsa. Ny forskning från Sahlgrenska akademin ger en skoningslös bild av livet med förvärvad dövblindhet.

 • Kontinuerlig mätning sänker blodsockret långsiktigt vid diabetes typ 1

  [2017-01-25] Klart lägre blodsockernivåer över tid - och högre välbefinnande. Det är några av resultaten från en längre studie vid Sahlgrenska akademin av kontinuerlig blodsockermätning vid diabetes typ 1.

 • Nikotin skapar kroniskt drogminne i hjärnan

  [2017-01-23] Den första tiden av nikotinabstinens förlöpte som väntat. Överraskningen kom efter tre månader då försöksråttorna plötslig blev orädda och sökte sig ut på upplysta ytor som bytesdjur normalt skyr. Samtidigt började signalering i hjärnans belöningssystem att förändras, visar en studie vid Sahlgrenska akademin.

Visa fler nyheter...

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2016-12-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?