Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aktuellt i forskningen

150 miljoner till forskning på Sahlgrenska akademin

Fyra professorer vid Sahlgrenska akademin får projektmedel på totalt 151,4 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

"Ett kvitto på att vår forskning håller högsta internationella klass" – Rektor Eva Wiberg

Fredrik Bäckhed

Professor i molekylärmedicin vid institutionen för medicin
43,2 miljoner kronor

För att fördjupa kunskapen om sambanden mellan tarmflora och hälsa, med siktet inställt på nya behandlingar av diabetes typ 2

Maria Falkenberg

Professor i biomedicinsk laboratorievetenskap vid institutionen för biomedicin
34,5 miljoner kronor

För att studera genetiska skador i mitokondrierna, cellernas kraftverk, något som ger upphov till mitokondriella sjukdomar

 

Gunnar C Hansson

Professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid institutionen för biomedicin
29 miljoner kronor

För forskning om det skyddande slemlager, mukus, som finns i våra luftvägar och tarmar och som bakterier inte kan ta sig igenom

Thomas Nyström

Professor i mikrobiologi vid institutionen för biomedicin
44,7 miljoner kronor

För forskningen kring biologiskt åldrande med fokus på hur enskilda beståndsdelar i celler kommunicerar med varandra, en utpekad nyckelfaktor i sammanhanget

 

 

Ytterligare 36,6 miljoner kronor går till Raimund Feifel, professor i fysik vid Naturvetenskapliga fakulteten. I årets anslagsomgång från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse får Göteborgs universitet 5 av 18 anslag och en tredjedel av den totala summan på 560 miljoner kronor, fördelade över fem år.

Stiftelsen beviljar medel till främst grundforskning inom medicin, teknik och naturvetenskap. Anslagen ger forskarna en möjlighet att satsa på riskfyllda och långsiktiga projekt.

Pressmeddelande 27 september 2017 

Forskningsnyheter

 • Kaj Blennow får Nordiska medicinpriset

  [2017-11-07] Kaj Blennow, professor i neurokemi vid Sahlgrenska akademin, är en av två mottagare av Nordiska medicinpriset 2017. Han får priset för sina grundläggande studier av biomarkörer för Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar, och för sina epokgörande studier om molekylära mekanismer vid Alzheimers sjukdom.

 • En ny metod kan förutsäga kvinnors risk för bäckenbottenbesvär efter barnafödande

  [2017-11-03] En ny statistisk metod, som bland annat utvecklats av forskare vid Sahlgrenska akademin, kan användas för att förutse vilka gravida kvinnor som har stor risk att långt senare i livet utveckla för problem med inkontinens, framfall och andra bäckenbottenbesvär efter vaginal förlossning. Med metoden kan gravida som inte har ökad risk bli lugnare inför sin förlossning, medan kvinnor med högre risk kan komma att erbjudas kejsarsnitt. Metoden finns redan fritt tillgänglig på nätet.

 • Tydlig effekt av ny medicin mot svår muskelsjukdom

  [2017-11-02] Ett nytt läkemedel mot den svåra muskelsjukdomen spinal muskelatrofi har visat sig ge så goda effekter på små barn att en internationell studie avbrutits i förtid. Ett team vid Sahlgrenska akademin står för den svenska delen av prövningen som presenteras i The New England Journal of Medicine (NEJM).

 • Samarbete med Lunds unviersitet: Ny forskning visar var i hjärnan de tidigaste Alzheimer-tecknen uppstår

  [2017-11-01] I ett samarbete med forskare vid Lunds universitet visar vi för första gången på ett övertygande vis var i hjärnan de tidigaste tecknen på Alzheimers sjukdom uppstår. Upptäckten har förutsättningar att bli betydelsefull för den fortsatta Alzheimerforskningen samtidigt som den bidrar till förbättrad diagnostik.

 • Kartläggning av genförändringar leder till målriktad cancerbehandling

  [2017-10-30] I samarbete med kollegor vid Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York har forskare vid Sahlgrenska Cancer Center identifierat nya fusionsonkogener som driver utvecklingen av en allvarlig form av spottkörtelcancer. Forskningsresultaten publiceras nu i tidskriften Nature Communications, och är en direkt följd av fakultetens satsning på Sahlgrenska Academy Seminars.

Visa fler nyheter...

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2017-09-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?