Till startsida
Webbkarta

Ung docent blir Ragnar Söderberg-forskare

Nyhet: 2012-10-26

Ragnar Söderbergs stiftelse vill stödja unga, lovande forskare. En av åtta som valts ut att bli så kallad Ragnar Söderbergforskare är Marie Lagerquist vid Sahlgrenska akademin, som gjort viktiga upptäckter i jakten på läkemedel mot benskörhet.

Ragnar Söderbergs stiftelse delar från i år ut medel för att stötta yngre forskare som vågar följa nydanande idéer och som har ambitioner att kunna utveckla medicinsk forskning. I år sökte 180 forskare, men bara åtta valdes ut.

En av dem är Marie Lagerquist vid Sahlgrenska akademin, som får 8,5 miljoner kronor fördelat på fem år för att utveckla läkemedel som kan utnyttja östrogenets skydd mot benskörhet.

Östrogen som skydd mot frakturer

Marie Lagerquist publicerade nyligen rön i ansedda tidskriften PNAS som visar att östrogen kan skydda mot frakturer och som fått mycket uppmärksamhet.

–Eftersom östrogen kan leda till bieffekter som ökad risk för bröstcancer och blodproppar är det idag olämpligt som läkemedel. I mitt projekt vill jag försöka kartlägga mekanismen bakom östrogenets benskyddande effekter, och se om vi kan skilja ut de positiva effekterna från de negativa, säger Marie Lagerquist:

–Stödet från Ragnar Söderbergs stiftelse innebär att vi förhoppningsvis kan öka kunskaperna och underlätta utvecklingen av nya ”östrogen-lika” läkemedel mot benskörhet orsakad av inflammationer.

Förebygga, diagnostisera och behandla

Marie Lagerquist är docent vid Institutionen för medicin och hör till Centrum för Ben och Artrit Forskning (CBAR), som forskar för att förebygga, diagnostisera och behandla benskörhet och ledgångsreumatism.

Läs mer om CBAR här
Läs mer om utlysningen här

FAKTA BENSKÖRHET
Benskörhet, osteoporos, innebär en nedsatt hållfasthet i skelettet som en följd av sjukdom eller åldrande. Sjukdomen orsakar mycket lidande för de drabbade och dessutom stora kostnader för samhället. Enligt beräkningar är ungefär var tredje vårdplats på landets ortopediska kliniker upptagen av patienter med höftfrakturer eller komplikationer av sådana.

Kontakt:
Marie Lagerquist, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet
031 3423713
0703 554394
Marie.lagerquist@medic.gu.se

Mona Firoozpour, kommunikatör, Ragnar Söderbergs stiftelse
0733 28 30 40
mf@ragnarsoderbergsstiftelse.se


 

AV:
031-786 38 69

Till sidans topp