Till startsida
Webbkarta

Per-Ingvar Brånemark fick EU:s prestigefyllda uppfinnarpris

Nyhet: 2011-05-19

Professor emeritus Per-Ingvar Brånemark vid Sahlgrenska akademin vann Europeiska uppfinnarpriset, European Inventors award, i kategorin ”livstidsprestation”. Han prisades idag av Europeiska patentverket (EPO) för sin utveckling av osseointegration, en metod som går ut på att förankra proteser direkt i skelettet.

"En banbrytande utvecklare av osseointegration, en numera vanligt förekommande medicinsk metod som går ut på att skapa en stabil övergång mellan titanimplantat och ben. Dessutom konstateras också att miljontals människor har kunnat dra nytta av den här revolutionerande metoden”, skriver EPO idag i sin presentation av pristagaren Per-Ingvar Brånemark.

Europeiska uppfinnarpriset delades ut av EPO och EU-kommissionen för första gången år 2006 och räknas som det mest prestigefyllda priset för europeiska uppfinnare. Vid årets upplaga var 15 europeiska uppfinnare nominerade inom en rad olika forskningsområden. Priset delades ut i fem olika kategorier. Professor Per-Ingvar Brånemark vid Sahlgrenska akademin tävlade i kategorin ”livstidsprestation”. Tävlingens bidrag bedöms utifrån uppfinningens teknik, ekonomiska påverkan och sociala relevans.

– Jag har fått flera priser och utmärkelser, men detta slår allt. Priset betyder väldigt mycket för mig och är ett erkännande från samhället i stort att min metod har kunnat hjälpa så många människor. Det är den största belöningen en forskare kan få, säger Per-Ingvar Brånemark.

Professor emeritus Per-Ingvar Brånemark är en av pionjärerna inom osseointegration och började utveckla metoden i början på 1960-talet. Han upptäckte att titan inte stöttes bort av kroppen utan istället integrerades med omkringliggande benvävnad. Upptäckten användes till att börja med för att behandla tandlöshet genom dentala titanimplantat – en behandlingsmetod som spridit sig över världen och höjt livskvaliteten för miljontals människor. Metoden har sedan dess vidareutvecklats och idag används osseointegration även för bland annat ben- arm- och ansiktsproteser samt förankring av hörapparater.

Ladda ner bild på Per-Ingvar Brånemark
Fotograf: Johan Wingborg

För mer information om priset
 

AV:
031-786 38 69, 0760-24 82 70

Till sidans topp