• Webbmetod kan förhindra blindhet hos för tidigt födda

[2015-01-29] För tidigt födda barn riskerar att drabbas av ögonsjukdomen ROP, som kan orsaka blindhet. Nu kan läkare med hjälp av en ny webbaserad metod hitta riskbarnen långt innan de första symtomen visar sig, vilket ökar möjligheten till förebyggande insatser.

• Ny metod identifierar anlag för ärftlig tarmcancer

[2015-01-26] Cancer i tjock- och ändtarmen är en av de vanligaste cancerformerna och orsakas till stor del av ärftliga faktorer. Nu har forskare genom en ny genetisk metod förbättrat diagnosmöjligheterna för patienter med ärftlig tjock- och ändtarmscancer.

• Svensk modell för PSA-testning har liten effekt på dödligheten

[2015-01-21] Den spontana PSA-testning som de senaste decennierna tillämpats i Sverige har bara haft en marginell effekt på dödligheten. En organiserad screening fokuserad på de som har mest att vinna skulle däremot minska risken att dö i prostatacancer med över 40 procent. Det visar studier vid Sahlgrenska akademin.

• Forskare har hittat ett hormon som ökar sexlusten hos möss

[2015-01-20] Svenska studier visar att möss som får ett tillskott av "aptithormonet" ghrelin ökar sin sexuella aktivitet. Om hormonet har samma påverkan på människor är okänt - men om det är så kan forskarna ha funnit en nyckel till framtida behandlingar för sexmissbruk.

• Bärbar stimulator testas på Parkinsonpatienter

[2015-01-19] Forskare vid Sahlgrenska akademin har visat att ett svagt elektriskt "brus" kan förbättra balans och rörelseförmåga hos patienter med Parkinsons sjukdom. Nu har forskargruppen i samarbete med rymdorganet NASA tagit fram en bärbar prototyp som skall användas i långtidsstudier av Parkinsonpatienter i hemmet.