• Studenter i rullstol gav kollektivtrafiken en knuff

[2015-04-15] Hittills har de flesta spårvagnarna i Göteborg bara kunnat ta med en rullstolsburen passagerare åt gången - eller ingen alls. Problemet fick ny uppmärksamhet i höstas, när två arbetsterapeutstudenter i rullstol blev avhysta från 6:ans spårvagn. Nu byggs vagnar om för att öka tillgängligheten.

• Brustet hjärta - syndrom farligare än man trott

[2015-04-15] Takotsubo, eller brustet hjärta-syndrom, är en medicinskt oförklarad sjukdom där stark, negativ stress bokstavligen kan få ditt hjärta att brista. Studier vid Sahlgrenska akademin antyder att syndromet kan vara både vanligare och farligare än man tidigare trott.

• Sahlgrenska akademins podcast: Henrik Zetterberg om hjärnskakningar och Alexander "The Mauler" Gustafsson

[2015-04-13] Först ut i Sahlgrenska akademins nya podcast-serie är Henrik Zetterberg, professor i neurokemi. Han talar om sin forskning om idrottsrelaterade hjärnskador, med utgångspunkt från Alexander "The Mauler" Gustafssons MMA-match den 24 januari mot Anthony "Rumble" Johnson.

• Våra gener bestämmer om en förändrad livsstil skyddar mot hjärtsjukdom

[2015-04-13] Risken för att insjukna i hjärt- och kärlsjukdom styrs av både genetiska faktorer och vår livsstil, där till exempel rökning och låg fysisk aktivitet är kända riskfaktorer. Men effekten av en förbättrad livsstil beror i stor utsträckning på vilka genvarianter vi bär på. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

• Komplikationer vid starroperationer sällsynta - men drabbar många

[2015-04-10] Risken att drabbas av komplikationer vid en starroperation är procentuellt liten. Men eftersom över 100 000 ögon opereras varje år drabbas ändå många individer. En avhandling vid Sahlgrenska akademin kan bidra till bättre möjligheter att bedöma risken för synnedsättande komplikationer.

Visa fler nyheter...