• Bakterier i tarmen viktiga för tarmens skydd

[2014-12-19] Vilka bakterier som finns i tjocktarmen är avgörande för hur bra det skyddande slemlagret fungerar hos möss. Det visar forskare vid Sahlgrenska akademin i en ny vetenskaplig studie, som tyder på att en liten förändring av tarmfloran kan få stora konsekvenser för tarmens skydd.

• Nobelpristagare föreläste för fullsatt publik

[2014-12-18] William E. Moerner, en av årets tre Nobelpristagare i kemi, höll på tisdagen en föreläsning inför en fullsatt publik. Det handlade om ljusmikroskopi, ett område som sedan början av 1990-talet utvecklats på ett sätt som tidigare ansetts strida mot fysikens lagar.

• Den förväntade livslängden ökar dramatiskt i världen

[2014-12-18] Människor över hela världen lever idag mycket längre än för två decennier sedan. Förklaringen är bland annat att färre dör i hjärt- och kärlsjukdomar i höginkomstländer samtidigt som barnadödligheten minskat i låginkomstländer. Det visar projektet Global Burden of Disease vars resultat nu publiceras i den medicinska tidskriften the Lancet.

• Kaj Blennow får prestigefylld professur för Alzheimersforskning

[2014-12-17] Kungl. Vetenskapsakademien har tilldelat Kaj Blennow Torsten Söderbergs akademiprofessur i medicin 2014. Professuren ska främja internationellt ledande forskning inom medicin och uppgår till sammanlagt 10 miljoner kronor.

• Samband mellan föräldrars tidspress och barns psykiska ohälsa

[2014-12-16] Barn vars föräldrar ofta upplever en tidspress i vardagen mår oftare psykiskt dåligt. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.